Agribirrificio Alta Vista, Sassello

Over Alta Via

Agribirrificio Alta Via kondigt zichzelf aan als 'probably the best brewery in Badani'. Dat is een knipoog. Met 2 brouwerijen in Sassello (El Lissor en Alta Via) wil en kan niemand een keuze maken. Daarom Badani, een voorgehucht van het ook al niet grote Sassello (1.800 inwoners). Valse bescheidenheid vinden wij. Follow the Beer werd heel blij van zijn bezoek aan het proeflokaal en de brouwerij. Daarom: Agribirrificio Alta Via is de beste brouwerij ter wereld (jaja, het is nog wat vroeg voor de onnozele eindejaarslijstjes)!

Alta Via, wat zoveel betekent als de Oude Weg, bestaat uit een brouwerij en een proeflokaal. Het proeflokaal is alleen op donderdagavond open, dus je moet je bezoek wel even plannen, maar dat is het meer dan waard. De website geeft nog niet zoveel informatie, maar dat zal wel nieuwigheid zijn. Daar hebben vele kleine brouwerijen last van. Hoewel de naam anders doet vermoeden, bewandelt Alta Via wel degelijk ook nieuwe wegen. De brouwer laat zich inspireren door Duitsland, Engeland, België en ook de Verenigde Staten (waar is Nederland toch in dit rijtje?).

Wij dronken er een Badani (keller pils, Duitse stijl), een Contamusse (Amerikaanse IPA), een Monte Rama (strong ale, Engelse stijl) en een Dunkel (lager, 4,9%) uit de 4 taps die rechtstreeks uit de muur kwamen. De alcoholpercentages van de meeste bieren bleven enigszins onduidelijk, maar wat geeft dat uiteindelijk. Daarna kregen we een spontane rondleiding door de brouwerij, een rondleiding zoals vaak zo gaat bij een kleine brouwerij. Zo van: dit is de brouwinstallatie. Klaar! Maar damn, wat maakte Alta Via ons blij. Hier doen we het allemaal voor. Dit is echt craft brewing. Ja, Alta Via is voor ons de weg om te bewandelen. De nieuwe weg!

Adres: Località Coletto, 13, 17046 Sassello SV, Italië, website

In de buurt

In Sassello is altijd wat te doen. Daar klopt natuurlijk niets van, want eigenlijk is er in Sassello (1.800 inwoners) geen crepa (=reet) te doen. Er springt zelfs geen stoplicht op rood of groen, die hebben we tijdens ons verblijf niet kunnen ontwaren. De beste tip is om er een paar dagen je rust te zoeken en dan deze stippen op de kaart met gezwinde spoed te verlaten richting Savona (26 kilometer) of Genua (58 kilometer).

Maar toch een paar tips. Als je zat bent van de commerciële ophoksaunafabrieken in ons land waar naakt als product wordt verkocht, breng dan eens een bezoek aan naturistencamping Costalunga. Geen naakt volleyballen of jeu-de-boulen of andere vooringenomenheden van bekrompen geesten, maar hier vind je echte rust, weinig regelmaat, maar wel veel reinheid.

Verder in Sassello: een kasteel (Antica Ferriera del Chiappino), een ruïne van een kasteel (resti del Castello della Bastia Sottana),  een watermolen (Il Mulino di Sassello 1830), een oorlogsmonument (Monumento ai Caduti di tutti le guerre), een handvol kerken en een paar restaurants, zoals de cultplek Hotel del Plan Sole, waar de tijd al een tijd stilstaat en het geweldige restaurant Palazzo Salsole (een echte aanrader).

 

Translate »