El Issor, Sassello

Over El Issor, Sassello

Sassello met zijn 1.800 inwoners kent twee birrificio's: El Issor en Alta Via. Met 1 brouwerij per 900 inwoners zou je kunnen stellen dat Sassello de hoogste brouwerijdichtheid ter wereld heeft. Ter vergelijk, de regio Franken met het bierepicentrum Bamberg (Duitsland), waarvan wel wordt beweerd dat het de hoogste brouwerijdichtheid ter wereld heeft, heeft circa 300 brouwerijen op iets meer dan 4 miljoen inwoners. Dat is slechts 1 brouwerij op iets meer dan 13.000 inwoners. Sassello wint hier dus glansrijk.

Birrificio El Issor ligt middenin het hart van het dorp, maar is wel een echte productiebrouwerij. Dat betekent: geen proeflokaal, geen rondleidingen, alleen maar ketels en die bevinden zich achter gesloten deuren, deuren die alleen opengaan wanneer er wordt gebrouwen (niet tijdens ons verblijf). El Issor brouwt een reeks aan bieren met klinkende namen als Be-Si-Bar 8 (witbier van 5,6%), Cytrus (een bier van gerste-, tarwe- en speltmout met de citrusvrucht Chinotto uit Savona, 5,6%), Speciale G24 (bitter met een hint van kastanje honing, 5,3%), Winja n25 (kerstbier, 7,8%), Astrusa C14 (Ierse stout, 5,3%), Tosta A11 (amberkleurig bier van 5 mout- en 4 hopsoorten, 5,6%), AJO L23 (stout met kastanje, 6,9%) en Narmalu a.p.a. (pale ale met Amerikaanse hop, 6,7%).

Om het bier te proeven moet je wel naar Pontinvrea, een dorp dat een paar kilometer van Sassello ligt. Daar staat het bier El Issor vast op de tap in de Beer Room van Ristorante-Pizzeria-Pub La Pineta (V. Giovo, 25 - Pontinvrea (Savona). Dat lieten wij ons geen twee keer zeggen. Een bezoek aan deze Beer Room is zeer de moeite waard. De pub is prachtig ingericht en staat geheel los van het restaurantgedeelte waardoor een echte pubsfeer ontstaat. Daar kunnen veel proeflokalen van brouwerijen in Nederland nog een puntje aan zuigen. Daar sneeuw je aan de bar vaak onder door het etensgeweld. Wij dronken er een Winja Tripel (niet vermeld op de website, ook niet op untapped, zou ook de Elata N15 kunnen zijn) en de Speciale G24. We moesten wel, verder waren er geen bieren van El Issor verkrijgbaar.  Zo gaat dat nu eenmaal met kleine brouwerijen.

Adres: Viale Rimembranza, 12/A - 17046 Sassello (SV), website

 

In de buurt

In Sassello en Pontinvrea is altijd wat te doen. Daar klopt natuurlijk niets van, want eigenlijk is er in Sassello (1.800 inwoners) en Pontinvrea (900 inwoners) geen crepa (=reet) te doen. Er springt zelfs geen stoplicht op rood of groen, die hebben we tijdens ons verblijf niet kunnen ontwaren. De beste tip is om er een paar dagen je rust te zoeken en dan deze stippen op de kaart met gezwinde spoed te verlaten richting Savona (26 kilometer) of Genua (58 kilometer).

Maar toch een paar tips. Als je zat bent van de commerciële ophoksaunafabrieken in ons land waar naakt als product wordt verkocht, breng dan eens een bezoek aan naturistencamping Costalunga. Geen naakt volleyballen of jeu-de-boulen of andere vooringenomenheden van bekrompen geesten, maar hier vind je echte rust, weinig regelmaat, maar wel veel reinheid.

Verder in Sassello: een kasteel (Antica Ferriera del Chiappino), een ruïne van een kasteel (resti del Castello della Bastia Sottana),  een watermolen (Il Mulino di Sassello 1830), een oorlogsmonument (Monumento ai Caduti di tutti le guerre), een handvol kerken en een paar restaurants, zoals de cultplek Hotel del Plan Sole, waar de tijd al een tijd stilstaat en het geweldige restaurant Palazzo Salsole (een echte aanrader).

Omdat La Pineta net buiten het dorp ligt, hebben we geen tips voor Pontinvrea, behalve de plaatselijke kartbaan (Pista kart Vittoria).