Zur Mühle – Titisee-Neustadt

Over Cafe-Brauhaus Zur Mühle

Als je ergens in Duitsland neerstrijkt, is er altijd wel een brouwerij dichtbij. En zo is het al heel lang. Duitsers hebben geen craft beer revolution of andere onzin nodig, om van hun eigen bier te houden. Zo ook aan de Titisee waar wij ons tentje vastnagelden. Aan de andere kant van het meer, op drie kilometer wandelen, bevond zich Cafe-Brauhaus Zur Mühle.

Zur Mühle presenteert zichzelf als Cafe-Brauhaus, maar verwacht geen apart café en brouwhuis. De koperen brouwketels staan als pronkstuk midden in de zaak. Naar goed Duits gebruik kun je hier een hapje eten, van worst (Wurst, Wurst, Wurst) tot schnitzel en hier en daar (vooral daar) wat Salat. Maar je komt hier vooral voor twee dingen: voor de selectie Kuchen und Torten en natuurlijk voor het bier. Wij lieten de Schwärzwalder Kirschtorte en Sahnetorte links liggen en gingen uiteraard voor een paar grote glazen bier.

Wij dronken er twee eigen bieren:  de Mühl Brau (kellerbier/zwickelbier, 5,2%, ongefilterd en met extra kruiden) en de Jubilaümsbrau Dunkel (lager-Munich Dunkel, 5,2%) en sloten af met een Premium Pilsnener (pilsner) en een Weizen Hefe Hell (weizen) van Fürstlich Fürstenbergische Brauerei uit Donaueschingen (onderdeel van Brau Holding International waar Heineken een aandeel in heeft van iets minder dan 50%). Op de eigen website staan ook nog een Weizen Hell, een Radler, een Naturtrübes Pils, een Kristallweizenbier, een Dunkles-Weizenbier en een Edelbräu, maar die waren niet beschikbaar tijdens ons bezoek.

Adres: Seestraße 41 - 79822 Titisee, Titisee-Neustadt, Duitsland, website

 

In de buurt

De Titisee is een meer in het zuidelijke gedeelte van het Zwarte Woud in Baden-Württemberg. Het meer heeft een oppervlakte van 1,3km2 en een gemiddelde diepte van 20 meter. De uitstroom van het meer, dat zich op 840 meter boven zeeniveau bevindt, is de rivier de Wutach. Het gelijknamige kuuroord bevindt zich aan de noordkant van het meer en is tegenwoordig onderdeel van de stad Titisee-Neustadt.

Dat is meteen de grootste attractie in de buurt: Titisee-Neustadt zelf, in de volksmand ook wel Wälderstadt genoemd. Dit stadje (12.000 inwoners) in het zuidwester van de deelstaat Baden-Würtemberg is een toeristische attractie. Dat zou je niet zeggen als je er rondloopt, maar dagelijks worden er in de zomer busladingen toeristen, inclusief fotograferende en in-de-weg-lopende Japanners, gedumpt. Wat zij in dit zuidelijk puntje van Duitsland komen doen, blijft enigszins onduidelijk. Kennelijk thuis de folder niet goed gelezen.

Titisee-Neustadt is kuuroord en wintersportcentrum tegelijk, en bestaat eigenlijk uit zes plaatsen: Titisee, Neustadt en de wat kleinere kernen Waldau, Langenordnach, Schwärzenbach en Rudenberg. Grootste attracties zijn het meer zelf (doe een lullig boottochtje), het Badeparadies Schwarzwald (een paradijs, dus eigenlijk een zwembad), Marklin Welt Titisee (met treintjes spelen voor de grootste biernerds onder ons) en nog wat andere en nog onbeduidendere dingen. In de buurt vind je ook nog de Schluchsee en de grootste stad Freiburg im Breisgau.

 

 

Biersommelier proeft Duits bier

Kijken

Ruiken

Proeven