Vietnam

Onze waardering:

Mot Hai Ba Yo!

Vietnamezen zijn erg vriendelijk, sociaal en gepassioneerd als het gaat om familie, voetbal, eten, drinken en natuurlijk vooral bier! Waar je ook bent in dit langgerekte land, er is een grote kans dat je wel ergens Mot, Hai, Ba, Yo! (1,2,3, drinken) hoort roepen door een groep mannen. Dit is de Vietnamese manier om proost te zeggen.

Mot Hia Ba Yo is net als de Bia Hoi scene met het fresh beer (zie hieronder) een onlosmakelijk onderdeel van de geweldige Vietnamese biercultuur. Mot Hai Ba Yo!

De Bia Hoi cultuur

De Vietnamese Bia Hoi biercultuur is simpelweg geweldig en iedere bierliefhebber moet zich eens hierin hebben ondergedompeld. Pas dan snap je het. Het Bia Hoi bier is tegenwoordig één van de meest geconsumeerde alcoholische dranken in Vietnam. Het is spotgoedkoop, het is vers (fresh beer) en het is gemaakt door de lokale bevolking zelf en bevat ongeveer 3% alcohol, maar dat laatste is eigenlijk niet veel meer dan een schatting. Locals produceren hun bier meestal in een niet-gereguleerde omgeving (zoals wij hobbybrouwers ook doen), dus je weet nooit precies wat je krijgt. Maar dat is het risico meer dan waard.

Het begon allemaal aan het einde van de 19e eeuw toen Franse kolonialisten de eerste brouwerij met de naam Hommel Brewery oprichtten die zich op Hoang Hoa Tham bevond. In het begin was het gebrouwen bier alleen bestemd voor de elite, dit omdat de productie vrij duur was en de lokale bevolking niet graag een kolonialistisch drank. In die tijd dronken de locals voornamelijk van hun eigen rijstwijn.In 1954. toen het Vietnamese leger definitief de Fransen uit het land had verjaagd, namen ze de brouwerij over en hernoemden deze naar Hanoi Beverage Company. En nadat de Vietnamezen een nieuwe manier van het opslaan in - waarschijnlijk houten - vaten ter vervanging van het dure aluminium hadden gevonden, werd het Bia Hoi bier geboren. Maar nog steeds bleef de overgrote meerderheid van de bevolking rijstwijn. Pas nadat in de jaren grote rijsttekorten waren ontstaan en Ho Chi Minh verbood het voor drank te gebruiken, nam het Bia Hoi bier een grote vlucht.

De geschiedenis van het Bia Hoi is en blijft fascinerend. Hier zijn wat feiten over deze drank:

  • Bia Hoi is een fresh beer van ongeveer 3% waarbij naast gerst tegenwoordig ook rijst (50-60%) wordt gebruikt en dat niet wordt gepasteuriseerd en waaraan geen conserveringsmiddelen worden toegevoegd, het koolzuur en schuim komen niet van de moedergist, maar van het toevoegen van koolstofdioxide aan de vaten (kegs)
  • Het is het goedkoopste bier ter wereld - het is niet gek als je ergens op straat  3.000 - 5.000 VND (€ 0,12 - € 0,20) voor je glas bier betaalt, Voor deze prijzen moet je overigens wel buiten de toeristische plekken en backpacker hotspots zijn. Daar betaal je ongeveer 20.000 VND voor je glas bier;
  • De handgemaakte glazen zijn gemaakt van gerecycled glas die vooral in de omgeving Hanoi worden gemaakt;
  • De geboorte van Bia Hoi is en blijft een geweldig verhaal, het is het verhaal van Franse kolonialisten, rijstwijn, rijsttekorten, oorlog, Amerikaanse troepen en het verse Bia Hoi;
  • Ze drinken het het liefst bottom up - Vietnamezen rotzooien niet als het op bier aankomt! Hun stijl van drinken verschilt enorm van de rest van de wereld. Hier is het  goed gebruik om je glas in één keer leeg te drinken. Als je ooit de kans krijgt om met locals te drinken (en dat deden wij op kerstavond), wees dan voorbereid om volledig dronken te worden!;
  • Eten gaat heel natuurlijk heel goed samen met het drinken van Bia Hoi - mensen eten meestal verse of gekookte pinda's, loempia's, gebakken kippenvleugels, gedroogde kip of inktvis. Het eten is meestal erg pittig waardoor je alleen maar dorstiger wordt. Vergeet niet om ook het streetfood in Vietnam te proberen, want het is een hoofdbestanddeel van de Vietnamese cultuur.
Eigenlijk moet je voor de Bia Hoi cultuur in de hoofdstad Hanoi zijn, want daar komt het van oorsprong vandaan en daar tieren de Bia Hoi barretjes (Dai Ly) nog welig. Hoewel het fresh beer dus afkomstig is uit Noord-Vietnam, is het in het hele land zo populair dat het ook in Saigon (Ho Chi Minh City) te vinden is, hoewel men daar traditioneel veel meer bier van grote brouwerijen uit de fles drinkt, zoals Saigon Red en Saigon Green. De Bia Hoi cultuur in Saigon is niet zo groot als in Hanoi, maar toch is het ook hier niet ongewoon om mensen het Bia Hoi te zien drinken totdat ze niet meer op de stoelen kunnen zitten. Ga dus niet naar de girly bars, maar drink Bia Hoi!
Lees hier, hier en hier meer over het Bia Hoi bier.

Het eiland Phu Quoc

Phu Quoc is een eiland in het zuiden van Vietnam in de Golf van Thailand dat ook wel het smaragdeiland wordt genoemd vanwege de natuurlijke schatten die op het eiland te vinden zijn. Zo vind je hier de mooiste stranden van Vietnam.  Het eiland ligt tegenover de Cambodjaanse kust en was de inzet van meerdere twisten tussen Vietnam en Cambodja, hoewel het vrijwel zonder onderbreking in Vietnamees bezit was. In 1982 deed Cambodja officieel afstand van het eiland, maar de spanningen blijven onderhuids aanwezig.

Naast een belangrijke fabriek van vissaus, zijn er tegenwoordig ook al een aantal microbrouwerijen op het eiland gevestigd. Zo vind je op Long Beach de Bia Tuoi Phu Gia (68 Tran Hung Dao, Duong Dong) en op het Long Beach Resort vind je de Long Beach Brewery, die wij bezochten. Hier brouwen ze een blond en een donker bier van 4,2% alcohol.

Lion Brewery Restaurant, Saigon

Een Duitse Gaststätte in Saigon (Hồ Chí Minh)? Ja hoor, dat bestaat. Sinds 2006 kun je hiervoor terecht bij Lion Brewery & Restaurant. Zij importeerde hun brouwinstallatie uit Duitsland en namen een Duitse expert in dienst om de kwaliteit van het brouwproces te bewaken voor het brouwen van hun 3 bieren: pilsener, licht blond en donker bier. Alle grondstoffen, behalve het water, worden ook geïmporteerd uit Duitsland. Duitse gründlichkeit hier dus en dat proef je ook.

Toch zijn er ook verschillen met de traditionele Duitse Gaststätte, In de Gaststätte vind je doorgaans koperen kroonluchters, ouderwetse meubels en gelakte banken. Bij Lion is het plafond echter verhoogd en van glas voorzien waardoor je het idee hebt in een tuin te zitten. Een ander verschil is het eten. Geen Duitse kost hier, zoals Haxe, Wurst en Sauerkraut, maar gewoon heerlijk Vietnamees eten. Gelukkig maar.

Adres: 11-13 Lam Sơn, Phường 2, Tân Bình, Hồ Chí Minh, Vietnam

Cafe 43, Hoi an

Cafe 43 biedt het beste wat Hoi An en Vietnam als geheel kunnen bieden: geweldig eten en fresh beer. Ga hier heen en laat de toeristische tenten down town aan de rivier links liggen waar backpackers verveeld om zich heen kijken. Die backpackers kom je ook tegen bij Cafe 43, maar ineens kijken ze hier een stuk levendiger. Dat is logisch: het eten is geweldig (neem de gevulde inktvis) en het bier wordt kakeltje vers getapt. En dat alles voor belachelijk lage prijzen. Zo betaalden wij hier - omgerekend - een duppie voor een biertje (4.000 Dong), verreweg het laagste bedrag dat we in Vietnam voor een bier betaalden. We kunnen ons natuurlijk misrekend hebben en domweg gelukkig in de 43 Tran Cao Van straat zijn geweest. Met andere woorden en op zijn Rotterdams: man, wat was Thailand teringduur!

Adres: 43 Trần Cao Vân, Phường Minh An, Hội An, Quảng Nam, Vietnam