Thailand

Onze waardering:

Over My BEER Friend

My Beer Friend werd opgericht in 2014 in Soy 9 in de populaire Nimman wijk als craft beer bar en brouwerij. Hoewel My Beer Friend is gevestigd onder een hostel, vind je hier nauwelijks backpackers. Net als voor de locals is het craft beer simpelweg te duur voor de backpackers.Craft beer als elite drank, dat is niet helemaal waar de craft beer revolutie om is beginnen. Het ging er juist om om op te staan tegen The Man, tegen de grote brouwerijen.

My Beer Friend richt zich volledig op de wat meer bedeelde Amerikaanse en Europese toeristen die zich hier in het donkere hipster decor kunnen komen ontspannen na een dag toerist te hebben gespeeld. Inmiddels heeft My Beer Friend in de afgelopen jaren ook twee nieuwe locaties geopend, te weten My Beer Friend Market (die wij bezochten) en The Grumpy Old Men: My Beer Friend Taproom en recentelijk zijn er nog een 4e en 5e geopend. De laatste wordt de My Beer Friend Brewery genoemd met - zoals de naam doet vermoeden - eigen brouwketels.

Het is niet eenvoudig om een microbrouwerij te starten in Thailand. Grote brouwerij moeten minimaal 10 miljoen liter bier produceren, terwijl brewpubs minimaal 500 pints bier per dag moeten verkopen en in totaal 100.000 liter per jaar. Als je dat niet haalt, kun je de deuren sluiten. My Beer Friend startte met een keteltje van 40 liter, ongeveer het niveau waarmee Follow the Beer ook thuis brouwt en laat overzees hun bieren in batches van 3.000 liter op huurbasis brouwen dat vervolgens weer legaal wordt geïmporteerd in Thailand. Waar dat precies is, is niet bekend, maar we vermoeden de Stone Head Brewery in de Verenigde Staten. Hierbij koos My Beer Friend om zijn bier alleen maar in Chang Mai en in de eigen locaties te verkopen. Hiermee halen ternauwernood de vereiste 100.000 liter per jaar.

Op de tap list van My Beer Friend vonden we bijvoorbeeld de Chang Mai Accent (wheat, 5,5%), de Haze Survivor (pale ale, 5,0%), de Northern Parade (ESB, 6,0%), de Nimmanian Supernova NEIPA (5,8%) en een Triple Pearl Witbier (5,5%).

Adres My Beer Friend: Nimman (Soi 9), Chiang Mai, Chiang Mai 50200, Thailand

Adres My Beer Friend Market:

Adres The Grumpy Old Men : My Beer Friend Taproom:

In de buurt

In tegenstelling tot zijn grote broer Bangkok is Chang Mai veel kleiner, overzichtelijker en alles op loopafstand. Dus de tip van Follow the Beer is Chang Mai. In de directe omgeving van My Beer Friend Market vind je van alles. We noemen er een paar:

  • Ugo Restaurant & Thai Craft Beer Bar
  • Angel's Secrets Cafe
  • Cat House Restaurant
  • The Houe by Ginger (gember en koffie)
  • Oasis Rooftop Garden Bar
  • Wat Pan On (tempel)
  • Wat Ou Sai Kham (tempel)
  • Wat Pan Ping (tempel)

Als je het bier wilt volgen, doe dan als Follow the Beer en volg het bierspoor van Chang Mai. Een goed startpunt is deze website die je langs 12 bierspots brengt. Let op: craft beer barretjes poppen hier met een moordend tempo op en verdwijnen ook weer sneller dan sneeuw voor de zon, de sneeuw die de Thai nooit zullen kennen.