Stadsbrouwhuis, Leiden

Over Het Stadsbrouwhuis

Eeterij en Proeflokaal Het Stadsbrouwhuis opende in 2016 haar deuren. Het Stadsbrouwhuis biedt in hartje centrum van Leiden een combinatie van brouwerij, restaurant en proeflokaal op één lokatie. Met twintig bieren van de tap is de bierkaart prima in orde en biedt een combinatie van het in eigen huis gebrouwen bier en bieren van andere brouwerijen. Een minpuntje: er staan nog wat eigen bieren op de kaart (4). Nog even flink doorbrouwen dus. Verder doet het gestyleerde interieur, inclusief de taps, en de prominente aanwezigheid van Heineken (pilsener, H41) en Brand (pilsener, IPA en weizen) op de tap vermoeden dat 's neerlands grootste brouwer een flink aandeel heeft in deze tent of dat er op zijn minst een brouwerijcontract is afgesloten. 

De kleine brouwinstallatie achter het glas is al bij binnenkomst goed zichtbaar. Hier wordt gebrouwen door verschillende gastbrouwers. Je kunt je afvragen of de brouwcapaciteit niet nu al veel te klein is, maar daar zullen ze bij het Stadsbrouwhuis vast ook wel een mening over hebben. Wij werden in ieder geval heel vrolijk van de roerstok die hier letterlijk gehanteerd wordt. 

Na een wandeling van Den Haag via Voorbug, Leidschendam en Voorschoten naar het centrum van Leiden konden we het natuurlijk niet laten om een kijkje te nemen bij het Stadsbrouwhuis. Wij dronken er natuurlijk alleen maar het eigen huisbier: een Batch 3 (5,4%, pale ale), een S-Grey (6,4%, IPA met citra simcoe en dryhopped met cascade, collaboration met Casxcade Brouwerij), een T-Rex in Town (6,0%, oerbier met dennennaalden) en een Tureluurs (6,5%, haverstout).

Adres: Aalmarkt 1-3F, 2311 EC Leiden, website

 

In de buurt

Het Stadsbrouwhuis ligt op de Aalmarkt aan de Rijn in het historische centrum van Leiden. Op een steenworp afstand vind je tal van interessante gebouwen, zoals de Burcht van Leiden, op de plek waar de twee armen van de Rijn - de Oude en nieuwe Rijn - samenvloeien, de Hartebrugkerk, het museum Boerhaave, het Rijksmuseum van Oudheden en de Pieterskerk. Als je de brug oversteekt en de Vrouwensteeg inloopt en daarna linksaf de Haarlemmerstraat inloopt en na een paar honderd meter over de Blauwpoortsbrug de Morsstraat inloopt, kun je ook nog een biertje gaan drinken bij Lemmy's Bier- en Whiskycafé.