Schleppe Brauerei, Klagenfurt

Over Schleppe

De Schleppe Brauerei werd in 1607 opgericht en maakt sinds 1993 onderdeel uit van het Vereinigter Kärtner Brauereien concern. Ondanks dat Schleppe dus niet meer zelfstandig is, heeft het wel zijn eigen identiteit behouden. De brouwerij ligt ongeveer twee kilometer van de stad en is een bezoek meer dan waard. Onder de naam Pfau Brand wordt er ook whisky gestookt en tevens wordt er bierazijn gemaakt. Tip: doe een rondleiding (voor meer informatie zie de website) en bezoek de winkel waar je alles van Schleppe kunt kopen.

In het traditionele assortiment van Schleppe vinden we bieren die allemaal aan het Duitse Reinheitsgebot (inmiddels Voorlopige Bierwet). Dit zijn het Hausbier (ook wel Kurvenbier genoemd, Steinbier van 4,9%), Märzen (5,0%), Pils (4,9%), Zwickl (5,0%), Dunkel (4,9%) en drie seizoensbieren: Oktoberbräu (5,3%), Bock (6,9%) en Doppelbock (8,0%).

Schleppe is ook meegegaan met zijn tijd. Naast de reeks traditionele bieren heeft Schleppe de laatste jaren ook een serie eigentijdse bieren neergezet. Dit doen ze onder de noemer Kreativbiere. Zo is daar de Schleppe No.1, een pale ale van 5,3% waarvan de smaak door het gebruik van Amerikaanse hoppen doet denken aan maracuja en rabarber.  Daarnaast zijn er in deze serie nog de Schleppe Weizenbock (6,9%), de Schleppe Imperial IPA (8,2%), de Schleppe Belle Saison (5,4%) en de Schleppe Porter (5,5%). 

Contact: Schleppe-Platz 1, 9020 Klagenfurt am Wörthersee, Oostenrijk, website

In de buurt

Klagenfurt and Wörthersee ligt in het zuiden van Oostenrijk en is met bijna 100.000 inwoners de hoofdstad van de deelstaat Karinthië. De Schleppe Brauerei bevindt zich ongeveer 2 kilometer van de stad. Dat is goed te lopen, maar wij deden het voor een keer met de auto.

In de prachtige Brauereigaststätte, de Schleppe Felsenkeller, kun je terecht voor voor een hapje en een drankje: traditioneel Oostenrijks eten en natuurlijk het Schleppe-bier.

De belangrijkste bezienswaardigheden vind je echter in het centrum van de stad en dateren allemaal van na de grote stadsbrand in 1514: de Dom die oorspronkelijk protestants was en in 1604 katholiek werd en het Landhaus, waar de landdag van Karinthië samenkomt. Symbool van de stad is de Lindwurmbrunnen, de fontein met de lintworm, die volgens de legende moest worden bestreden ten tijde van de stichting van de stad. Andere tips: het Eboardmuseum, de Stadtgalerie Klagenfurt, het Museum Moderner Kunst Kärnten, het Bergbaumuseum Klagenfurt en het Landesmuseum Kärnten.