Raadhuis, Schipluiden

Onze waardering:

Over het Raadhuis

Lief, leuk en lekker, maar ook schattig, knuffelbaar en een beetje verliefd, op een andere manier kunnen we brouwerij Het Raadhuis niet omschrijven. Eigenlijk is het meer een lunchroom met eigen bier dan een brouwerij met proeflokaal. Dat enkele feit - dat het een lunchroom is - betekent wel dat je je bezoek goed moet plannen. Op maandag en dinsdag zijn ze namelijk gesloten en op de andere dagen sluiten ze de deuren om half zes zoals het een lunchroom betaamt. De lunch met veel streekgerechten op de kaart (sla, brood, tomaten, kaas en melk) kun je genieten binnen in het prachtige oude Raadhuis, dat vanaf 1870 tot aan 1887 daadwerkelijk als raadhuis van het dorp fungeerde, maar bij goed weer ook buiten op het knusse tuin-terras.

Dat laatste deden wij, vooral omdat we goed weer troffen. We lieten onze lunch, een Burgervader en drie luxe belegde minibroodjes, natuurlijk vergezeld gaan van het eigen bier. Dat bier wordt ter plekke gemaakt in een heuse eigen nanobrouwinstallatie, een Braumeister van 50 liter. Dat is niet veel meer dan onze eigen installatie in ons eigen boetje. In deze ketels maken ze onder andere de Raadhuis Trippel (8,5%, met dubbel p),  de Puntmuts (8,5%), Iers Rood (6,0%), Bij Zonder Bier (6,0%), en de Schipluidens Pale Ale (5,6%).

Die brouwinstallatie is overigens niet te bezichtigen, dus wij laafden ons maar aan het bier op het tuin-terras. Wij dronken wij er de Schipluiden Pale Ale (5,6% op het flesje, terwijl Untappd 6,5%, maar Untappd is 1005 onbetrouwbaar), een Bij-zonder (honingbier van 5,9%), een Elders (een saison/farmhouse ale van 5,0%) en een Musquetiertje (een dubbel van 7,8%).

Contact: Dorpsstraat 12, 2636 CC Schipluiden, website

Update: in september 2018 werd het brouwgedeelte afgescheiden en werd Brouwerij tHuis opgericht. In 2019 werd een fundraising campagne opgestart en een locatie in Den Hoorn gevonden. Begin 2020 zal de brouwerij/schenkerij haar deuren openen. Follow the Beer nam alvast een kijkje.

In de buurt

Schipluiden is een klein plaatsje met nog geen 5.000 inwoners dat in de gemeente Midden-Delfland ligt op ongeveer 5-6 kilometer van het centrum van Delft. De naam Schipluiden is afgeleid van het voormalige riviertje de Leede dat bij Schipluiden bevaarbaar werd. Aardig detail is dat de eerste bewoners van het dorp in de Jonge Steentijd gerst en emmer verbouwden.

In het kader van Follow the Beer liepen wij van Den Haag langs de Vliet naar Delft en vervolgens langs de Buikwatersloot naar Den Hoorn en de Gaag naar Schipluiden, waar de Gaag overgaat in de Vlaardingervaart. Op de terugweg namen we een andere weg en kwamen we langs de golfclub en over de A4 weer in Delft terecht. Het eerste stuk in Delft kun je het beste omschrijven als de 'dodgy end' van de stad. Deze wijken, Buitenhof en vooral Voorhof, doen wat troosteloos aan. Gelukkig is het centrum van Delft niet ver.

Schipluiden is vooral een schattig en pittoresk dorp en zeker een bezoek waard. Een bezoek begint in de Dorpsstraat die langs de Vlaardingervaart loopt. Vanaf de Paardenbrug kun je idyllisch kiekje maken van Schipluiden. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn: de Hervormde Kerk  (vergeet vooral ook niet de loopbrug er naar toe niet als je aan de verkeerde kant van de vaart loopt), die gasoliepomp uit circa 1930 die inmiddels een monument is, molen De Korpershoek, de Trambrug (buiten het dorp), het voormalig Tramstation van de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij waar nu een museum is gevestigd en nog een kerk (Jacobus de Meerderekerk) met daar tegenover het Oorlogsmonument van Albert Termote.