Mel’s Craft Beers & Diner, Wenen

Over Mel's Craft Beers & Diner

Mel's Craft Beers & Diner is onderdeel van een groep horecagelegenheden in Wenen, waartoe ook Sally's Irish Pub, the Look Bar, Dick Mack's Irish Pub, Lava Lounge & Lavstein grill en de Beer Street Craft Beer Tavern behoren. Bij Mel's Craft Beers & Diner vind je 28 bieren op de tap van Oostenrijkse bodem, maar ook internationaal. Ook de flessenkaart is met meer dan 300 bieren indrukwekkend. Ook deze biedt een variëteit van lokale Oostenrijkse en internationale bieren. Zo vind je er ook bieren uit Nederland, van bijvoorbeeld De Molen, Oedipus, 't IJ, Emelisse en Rooie Dop

Wij dronken er een Schremser Vienna IP (4,8%) van Brauerei Schrems uit het plaatsje Schrems bij de Vierwaldstättersee en een Grätze Mille (Grodziskie/Grätzer, 4,1%) van To Øl uit Kopenhaven, Denemarken. Dat waren meteen twee bijzondere bieren.

De eerste, de Vienna IP, is een combinatie van een Vienna en een IPA. Het Vienna bier is vernoemd naar de stad Wenen, waar het in 1841 door Anton Dreher werd ontwikkeld. Hij combineerde Engelse moutmethoden met de Beierse techniek van ondergistend brouwen en noemde het resultaat Schwechater Lagerbier, maar werd in Nederland bekend onder de naam Wiener of Vienna. Vienna kreeg in heel Europa veel waardering, waaronder ook Nederland. Onder andere Amstel, Heineken en Van Vollenhoven brachten deze biersoort op de markt. Het legde Dreher ook geen windeieren en hij deed een reeks overnames waarvan de Hongaarse Dreher brouwerij nog steeds bestaat. Brouwerij Birra Dreher uit het Italiaanse Triëst werd in 1974 door Heineken overgenomen.

Grodziskie of Grätzer is een biersoort uit Grodzisk Wielkopolski (Polen). Dit is een bier van hoge gisting, hoofdzakelijk gebrouwen met op eikenhout gerookte. Het bier kan vergeleken worden met het Duitse Weizenbier, maar dan met de specifieke smaak van de gerookte tarwe. Deze biersoort werd volgens de overlevering al sinds de 14e eeuw gebrouwen en was van 1929 tot en met 1993 beschermd, maar de enige brouwerij die het nog brouwde werd in dat laatste jaar gesloten. Vanaf 2003 werd het weer voor het eerst gebrouwen door Palm (België) in opdracht van Browar Belgia (Polen, inmiddels gesloten). De craft beer revolutie zou de craft beer revolutie niet zijn als ook deze biersoort weer werd afgestoft. To Øl uit Kopenhaven, Denemarken deed het.

Adres: Wipplingerstraße 9, 1010 Wien, Oostenrijk, website

In de buurt

Mel's Craft Beers & Diner ligt in de Innere Stadt van Wenen. Vanaf hier is het ongeveer 500 meter lopen naar de beroemde Stephansdom en de Stephansplatz, maar dichter in de buurt is ook genoeg te beleven. Wat te denken van het Museum Judenplatz, het Wien Museum Beethoven Pasqualatihaus, het Feuerwehrmuseum en het Vienna Clock Museum. Ook zijn er genoeg kerken in de buurt, zoals de Ruprechtskirche, de St. Peter en de St. Michael.

Wij lieten de kerken, musea en paleizen links liggen en liepen naar het Donaukanaal, langs het Badeschiff en dronken een Ottakringer Wiener Orginal van de Ottakringer Brauerei bij Strandbad Hermann.