Mc Sorleys Old Ale House, New York

Over Mc Sorleys Old Ale House

Mc Sorleys Old Ale House is de oudste Ierse pub van New York. Volgens Mc Sorleys zelf zijn ze opgericht in 1854, maar dat is een datum die wordt betwist. Wat maakt het ook uit? Alles ademt hier de sfeer van vroeger, van meer dan een eeuw geleden. Dat begint al met het interieur waaraan, volgens eigen zeggen, niets meer is veranderd sinds 1910. Maar nog mooier zijn de verhalen. Wat te denken van de beroemdheden die bij Mc Sorleys een biertje kwamen drinken, zoals Abe Lincoln en John Lennon. Of  het feit  dat McSorleys tot 1970 een 'Men's only pub'. Pas in dat jaar mochten vrouwen ook naar binnen, nadat ze wet de pub daar toe dwong. Tijden veranderen, tegenwoordig zijn vrouwen meer dan welkom. Gelukkig maar. Mooie parafernalia: de handboeien van Houdini die aan de bar vast zitten en de 'wishbones' boven de bar van soldaten die naar het front van de Eerste Wereldoorlog werden gestuurd en die nooit terugkwamen. In Mc Sorleys ligt de geschiedenis voor het oprapen.

Bij Mc Sorelys hanteren ze een tweetal motto's: 'Be good or be gone' en 'We were born before you were born'. Het derde motto 'Good ale, raw onions, no ladies' hebben ze noodgedwongen moeten laten varen. De 'good ale' en de 'raw onions' - gereserveerd bij een kaasplankje - zijn er nog steeds. De twee ales, een blonde (Famous Lager) en een donkere (Cream Stock Ale) die je volgens traditie tegelijk bestelt, heeft ook een lange geschiedenis achter de rug die voert van de voormalige Fidelio Brewery tot het letterlijk brouwen tijdens de Prohibition, en van de Greater New York Brewery via de Rheingold Brewery naar Schmidt's Brewers, en tenslotte van Stroh Brewery naar Pabst Brewing Company.

Natuurlijk dronken wij een 'Blonde and a Brown'. En nog een rondje. En nog een rondje. Met de beroemde 'cheese platter with raw onions'. We voelden ons 'good' en 'young' en waren blij dat vrouwen ook welkom waren. Wij hoefden geen wishbone op te hangen, want wij komen zeker terug.

Adres: 15 East 7th Street, New York, NY 10003, website

 

In de buurt

Mc Sorleys ligt in de East Village. In deze buurt vind je deze theaters, zoals Webster Hall, Astor Place Theatre, The Public Theatre, The Bowery Electric, La Mama Experimental Theatre Club en Theatre 80 St. Mark's. De Ukrainian Museum is ook interessant, vooral als je Poetin een hak wilt zetten. Als restaurant zou je de volgende kunnen proberen: de Baburger Bar, Jimmy's No.43 of Risoterria Melotti nyc. En als je nog meer dorst hebt, kun je ook een straatje verder - op  - een van de Barcades proberen, waar je oude computerspelletjes kunt spelen met een lekker craft beer in je hand (let op: wij waren in de originele Barcade in Brooklyn).