Martin’s Bräu, Freiburg

Over Martin's Brau

Over Duits bier - Duits bier, Duits bier en lekkere worst - kunnen we niet enthousiast genoeg schrijven: de grote pullen bier, de hoge kwaliteit, het niet meer bestaande Reinheitsgebot en overdadige eten, allemaal ingrediënten van de Duitse biercultuur. Zo ook bij Martin's Bräu in Freiburg am Bresgau. Hier wordt sinds 1989 in de schaduw van de Martinstor bier gebrouwen.

Bij Martin's Bräu vinden ze dat bier het bewijs is dat god van mensen houdt en dat hij hen gelukkig wil zien. Ze presenteren dat als een quote van Benjamin Franklin, maar er is geen enkel bewijs dat Franklin deze woorden ook daadwerkelijk gebezigd heeft. Wel had hij een afkeer van strong beer dat veel van zijn collega's dronken waarbij zij verkondigden dat ze er sterk van werden. Franklin was hier juist fel tegen gekant en vond dat bier je geest vertroebelt. Zijn advies: drink geen bier tijdens het werk, maar drink water.

Bij Martin's Bräu brouwen ze hun bieren volgens een craft beer kalender. Voor dit jaar staan de Double (januari), Pale Ale (februari), Red Lager (maart), Brown Ale (april), Heller Bock (mei), 4-Korn Bier (juni), Blond Ale (juli), Cream Ale (augustus), Helles Festbier (september), Amber Ale (oktober), Chocolade Malt Porter (november) en tenslotte het Weihnachtsbier (december) op het programma. Deze bieren worden iedere eerste dag van de maand gepresenteerd en je kunt ze drinken zolang de voorraad strekt.Het wordt nergens op de website vermeld, maar Martin's Bräu heeft ook zijn eigen pils dat je altijd kunt drinken. En natuurlijk kun je naar goed Duits gebruik ook een hapje eten bij Martin's Bräu. Er is een ruime keuze aan Plätter, Bratwursten en andere Fleischgerichten.

Wij dronken er de zeer heldere, briljante Pils (4,8%), de Blonde Ale (5,7%) en de Heller Bock (6,3%). Helaas was de 4-Korn Bier niet meer verkrijgbaar.

Adres: Kaiser-Joseph-Straße 237, 79098 Freiburg im Breisgau, Duitsland, website

 

In de buurt

Freiburg im Breisgau is een een zogenaamde Stadtkreis - valt direct onder een deelstaat en niet onder een Landkreis - in de Duitse deelstaat Baden-Wurttemberg met meer dan 200.000 inwoners. Het is een levendige universiteitsstad die aan de rivier de Dreisam, een riviertje van nog geen 30 kilometer lang waarvan het water uiteindelijk uitmondt in de Rijn. Freiburg ligt dicht bij het Zwarte Woud en de Franse en Zwitserse grens en wordt daarom ook wel de hoofdstad van het Zwarte Woud genoemd.

Freiburg heeft een oud stadscentrum dat echter niet zo oud is dan het aanzicht doet vermoeden. De stad werd in de Tweede Wereldoorlog twee keer gebombardeerd, eerst bij vergissing door de Duitsers zelf in 1940 die verdwaald waren en Freiburg voor een Franse stad aanzagen en later in 1994 door de Engelsen in hun poging om de Duitsers op de knieën definitief en versneld op de knieën te krijgen. Hierbij kwamen 2.800 mensen om en het oude centrum werd gedeeltelijk in de as gelegd. Vrouwen en kinderen eerst, dat niveau. Na de oorlog werd de stad weer opgebouwd en in de oude staat teruggebracht.

De belangrijke bezienswaardigheden van de stad zijn de 116 meter hoge Freiburger Münster, een kathedraal die weleens vergeleken wordt met onze Utrechtse Dom en mogelijk als inspiratiebron daarvoor heeft gediend, en de zogenaamde Bächle, goten in het centrum waar water doorheen loopt en die vroeger dienden als riolering, maar waardoor nu regenwater wordt afgevoerd. Pas op dat je niet per ongeluk in dit water stapt; je krijgt dan niet alleen natte voeten, maar volgens de overlevering zul je dan ook met een Freiburger of een Freiburgse trouwen en waarom zou je dat willen?

Andere tips: het Augustinermuseum, het Museum für Neue Kunst en twee oude torens die vroeger onderdeel uitmaakten van de stadsmuur: de Schwabetor en de Martinstor. Bij de laatste werden vroeger heksen verbrand en vlak bij deze toren bevindt zich de Martinsgässle waar je Martin's Bräu aantreft en één van de ingangen naar de Freiburger Markthalle, tegenwoordig naast theater ook food hall.