La Ribalta, Milaan

Over La Ribalta

Het verhaal van Birrificio La Ribalta (letterlijk: de schijnwerper) is niet verbijsterend origineel en lijkt op dat van vele craft brewers: drie jonge studenten begonnen met thuisbrouwen, ze volgden een opleiding in Duitsland (Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei in Berlijn) en opende in 2015 de deuren van hun eigen brouwerij. O ja, en ze houden van experimenteren en innoveren. Tot zover niets nieuws onder de weldadige Italiaanse zon.

Hier brouwen ze sindsdien hun bieren in hun brouwketels met een capaciteit van 10 hectoliter (1.ooo liter). En dat zijn er nogal wat. Zo dronken wij er een Panoramix (witbier, 4,8%), een Cevedale (pale ale, 4,9%), een Marlin Extra (bruine ale, 4,5%)  Keyser Soze (white IPA, 5,6%), een Mr. Wolf (red ale, 5,3%), een Tetris (American IPA, 6%), een Bagheera (stout, 4,8%), een Bovia (cream ale, 4,9%), een Nelly Bordon (blonde ale, 6,7%) en een Falstaff (Imperial/double IPA, 7,2%). Geen extremiteiten bij La Ribalta, maar stuk voor stuk bieren die in balans zijn en vooral schoon ('clean', zoals de Engelsen zeggen, terwijl de Italianen het op 'pulito' houden).

La Ribalta is niet alleen productielocatie, maar heeft ook een proeflokaal en binnenplaats waar je de bieren kunt degusteren (Italiaans: gusto). En natuurlijk kun je er ook terecht om een hapje te eten. Dat kun je wel aan de Italianen overlaten. Een Italiaan kan niet zonder goed eten en dat geldt ook als hij of zij bier drinkt. Soms is er ook live muziek. Let op: zoals de meeste birrificio's en birreria's in Italië gaan ze pas laat open (vanaf 18:00 uur). Wel kun je er doordeweeks lunchen, maar vanaf 14:30 uur sluit de tent om pas om 18:00 uur weer open te gaan. Onvoorstelbaar in Nederland, maar in Italië doen ze dat gewoon. En ze hebben nog gelijk ook.

Birrificio La Ribalta, Via Cevedale, 3, 20158 Milano MI, Italië, website

 

 

In de buurt

La Ribalta ligt op de grens van de wijken Bovisa en Dergano, beiden onderdeel van de noordelijk gelegen Zona 9 van Milaan. Beide wijken zijn totaal verschillend. Daar waar Bovisa een voormalig industriegebied is, is Dergano  van oorsprong een voorstad van Milaan. Dat is niet meer. De industrie is vertrokken naar ver buiten de stad en de voorstad is inmiddels volledig opgeslokt door de grote stad.

Maar zoals dat gaat in veel grote steden, zijn beide wijken wel in opkomst. Zo zijn in Bovisa tegenwoordig de campus van de technische universiteit van Milaan en het hoofdkantoor van de Triennale, een museum van moderne kunst, gevestigd. Ook vind je hier nog veel restanten van industriële gebouwen terug, zoals oude fabrieksgebouwen en een gashouder, sommigen met een nieuwe bestemming.

Tips op biergebied in de buurt: Birrificio La Cruda aan de Via Privata Antonio Fortunato Stella 3, Beershow aan de Via Pietro Borsieri 30 en Barley Park craft beers & ales aan de Via Guiseppe Govone 37. Daar zijn wij niet geweest. Op de eerste avond werd onze telefoon uit onze zak gerold en de volgende dag brachten wij een groot deel door op een Milanees politiebureau. Zo blijft Milaan toch een beetje Levende Bezems. In een andere vorm, maar toch.