Over MOUT / Gooische Bierbrouwerij
De Foodhall Mout en de Gooische Bierbrouwerij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat komt niet alleen door het historische pand waarin ze beide zijn gevestigd. Dat pand stamt uit 1911 en was oorspronkelijk de autoshowroom van Auto-Palace De Wit. In de loop der jaren heeft het gebouw verschillende functies, zoals montagehal voor de Nederlandse Seintoestellenfabriek (NSF), feest- en concertgebouw, casino en bioscoop. Voor die laatste vond in 1973 een ingrijpende en destructieve verbouwing verbouwing plaats waarbij de voorgevel met de karakteristieke ronde vormen uit het zicht verdween. In 2015 werd het pand - gelukkig, thank God - weer in oude staat teruggebracht om plaats te bieden aan foodhall Mout en de Gooische Bierbrouwerij.
We beginnen bij de Foodhall MOUT die in juni 2017 haar deuren opende. De foodhall is geen fancy restaurant, maar een concept waarbij je zelf naar één van de keukens moet lopen om je bestelling te doen. Er zijn op dit moment zeven verschillende keukens waaruit je kunt kiezen: Viet Kitchen, VERS Saladebar, Fratellino (Italiaans), Fish & Fries, Dim me Sum, Barfood (Amerikaans) en Caliente (Spaans). Van Italië tot Azië, van Zuid-Amerika tot New-York, alle keukens zijn aanwezig en gelukkig hoef je ook niet nog een keer hierheen om je eten op te halen. Dat wordt gewoon aan je tafel gebracht. Net als het bier trouwens, waar je overigens flink voor moet betalen met prijzen van rond de € 5,00 per glas (25cl).
Belangrijker dan al dat eten, is natuurlijk het bier. Daar komen we tenslotte voor. Dat komt voor het grootste gedeelte uit de ketels van de Gooische Bierbrouwerij, ketels waar je direct zicht op hebt vanuit de foodhall. De Gooische Bierbrouwerij werd in 2010 opgericht en startte, zoals vele kleine brouwerijen, als brouwerijhuurder. Daar kwam in 2017 verandering in toen ze een samenwerking aan gingen met de Foodhall Mout waar hun eigen ketels een prominente plek kregen.
De Gooische Bierbrouwerij is geen brouwerij van extremiteiten, van overbodig gesmijt met hop of andere kruiden, de Gooische brouwmeesters zoeken juist balans in toegankelijke bieren met een zacht karakter. Dat zit hem voornamelijk in het ingrediënt boekweit, een plant die sinds de middeleeuwen op de arme zandgronden van het Gooi werd verbouwd en een belangrijke voedingsbron was voor de lokale bevolking. Je kunt zelfs stellen dat boekweit de basis is voor het ontstaan van de zes Gooise dorpen: Blaricum, Bussum, Laren, Hilversum, Huizen en Naarden. Of dat helemaal klopt, laten we in het midden. Wat wel een feit is dat boekweit in menig Gooische vlag of wapen is terug te vinden. In het logo van de Gooische Bierbrouwerij vind je daarentegen de chihuahua terug. De reden hiervoor is dat dit beestje symbool staat voor het Gooi. Klein maar fijn? Of toch gewoon een kwinkslag naar de hooggeblondeerde posh-dames met hun draaghondjes die de Gooise matras alleen maar ruggelings kunnen bewonderen.
In het assortiment vind je momenteel: Gooisch Blond (de bierstijl Blond, 6,0%), Gooisch Zwart (6,0%), Gooisch Wit (witbier, 5,5%), Gooisch Bubbel (8,0% met champagnegist), Gooisch Bok (bokbier, 8,0%) en Gooisch Rood (red ale, 6,0%). Daarnaast is er nog een aantal bieren buiten Gooisch-serie om, zoals de 1893, de Larens Saison (saison met Sint-Jans rogge uit Laren, 6,8%) en de Larens Tripel (een tripel met triticale - een kruising tussen tarwe en rogge - een gewas uit Laren, 8,0%).
Behalve het bierassortiment dat in balans is, is ook de hele brouwerij in balans. De Gooische Bierbrouwerij is namelijk ook een sociaal bedrijf, een plek waar mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een stageplek kunnen krijgen, werkervaring kunnen opdoen en uiteindelijk zelfs een echte werkplek kunnen krijgen. Deze mensen noemen zij Sarah's, naar de dochter van één van de eigenaren. Het hart zit hier niet alleen op de juiste plek, het klopt ook in balans.
Adres: Marktplein 3, 1211 DZ Hilversum, website Foodhall MOUT, website Gooische Bierbrouwerij
In de buurt
Natuurlijk mag je bij een bezoek aan Hilversum ook biercafé De Barbier aan de Groest 92 niet overslaan, dagelijks geopend en met meer dan 100 bieren in het assortiment.
Hilversum met zijn inwoners is een dorp en geen stad (het kreeg immers nooit stadsrechten) en wordt door veel oorspronkelijke bewoners ook nog als zodanig betiteld. Gelijk hebben ze. Maar toch staat Hilversum meer bekend als de mediastad van Nederland, maar ook als de tuinstad vanwege de vele tuinen, en als als villadorp vanwege het grote aantal villa's.
In het dorp zelf vind je weinig meer terug van het mediageweld. Dat concentreert zich sinds begin 2000 in het Media Park, waar zich tegenwoordig de gebouwen van de NOS, de VPRO en de commerciële partijen als RTL, Canal+ en Talpa bevinden. Alleen de Tros, de EO, BNN en de Avro, KRO en NCRV (samen in het AKN-gebouw) bevinden zich elders. Op het Media Park bevindt zich ook het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, dat ook plaats biedt aan de Beeld en Geluid Experience. Ook vind je hier de Televisietoren met zijn hoogte van 196 meter, een blikvanger in heel Hilversum en omgeving.
Hilversum telt een groot aantal, meestal 19e eeuwse, meest middelgrote villa's. Vanaf 1850 zijn er diverse villaparken aangelegd waarvan de eerste bij de voormalige buitenplaatsen Wisseloord en Quatre Bas. Dit zijn achtereenvolgens: Trompenberg, Nimrodpark, Kannesheuvelpark, Diergaardepark en het Witte Huis. Later volgden het Hoogte van 't Kruis, het Alexanderpark en West-Indië. Hilversum is ook een dorp met veel groen en omgeven door natuurgebieden. De opmerkelijkste is de Pinetum Blijdenstein met zijn pijnbomen zoals de sequoia. In de omgeving vind je ook veel natuur, zoals de Loosdrechtse en Ankeveense plassen, het Goois natuurreservaat, een aantal heidegebieden en de rivieren de Vecht en de Eem.
Andere tips en bezienswaardigheden: het Raadhuis van architect Dudok, het Singer Museum in Laren, het landgoed Zonnestraal, het Museum Hilversum en de Sint-Vituskerk. Verder vind je in Hilversum het Monument voor de Hilversumse slachtoffers van de MH17-ramp en ook het Monument van Verdraagzaamheid, wellicht een plek waar je weleens stil zou bij moeten gaan staan.