Over De Heks
Soms, heel soms, kom je een bierspot tegen waar alles klopt. En soms, heel heel soms, kom je een bierspot tegen waar alles meer dan klopt. Zo'n bierspot is Bierencafé De Heks. Alles klopt hier: een prachtig pand, een mooie inrichting, een meer dan uitstekend bierassortiment waar de oude en de nieuwe wereld in evenwicht zijn, vriendelijk personeel met kennis van zaken en aandacht en niet onbelangrijk, redelijke en eerlijke prijzen (alle tapbieren, met uitzondering van het pils, kosten € 4,30 per glas). Kom daar maar eens om in de Randstad.
De Heks is gehuisvest in een oud pand, vlak achter de Waag en dus op een steenworp afstand van de Brink, het centrale langgerekte plein van de stad. De legende wil dat hier ooit een heks tegen de muur vloog. In heksen geloven we niet en zeker niet dat ze op hun bezems kunnen vliegen, dus dat verhaal nemen we maar met een flinke korrel zout. Net zoals die kanonskogel die ergens in Alkmaar in de muur van een oud pand zit en die zou zijn afgevuurd door de Spanjaarden.
Nee, we komen voor het bier en niet voor bakerpraatjes. Met 25 biertaps en meer dan 100 bieren van de fles is Bierencafé De Heks een toonaangevende bierspot in Nederland. Hier moet je bierliefhebber, bierbitch of biernerd gewoon geweest zijn. De Heks heeft ook zijn eigen bieren: Witte Maan (witbier) en Pyromaan (blonde bitter) die helaas tijdens ons bezoek niet verkrijgbaar waren. Met de Pyromaan schijnen ze ook nog een blend te maken met de Jopen Mooie Nel, maar die hebben we dus niet geproefd.
Een mooie anekdote is dat de eigenaar van het pand (niet de uitbater) een brouwerijcontract heeft met Heineken, dit tot groot ongenoegen van de uitbater, het personeel en de gasten. Heineken doet het nu eenmaal niet zo goed in deze contreien. Uit protest staat Heineken op het bord vermeld als Hxxnxkxn.
Wij dronken er een Rodenbach Grand Cru (vlaams bruin), een Speculator (bokbier) van SNAB, een Meri (gose) van Pohjala, een Oesterstout van de Scheldebrouwerij, een Barbar Bok van Brasserie Levebvre, een Barrel Project 18.08 van Brouwerij Kees, een Mr. Blue 2018 (sour/berliner weisse) van To Ol, een Flora & Fauna (pale ale) van Het Uiltje uit Haarlem en een Heineken (onze 1000e incheck op Untapped) getapt in kleine borrelglaasjes, waarna we besloten dat De Heks het beste biercafé van Nederland is.
Contact: Brink 63, 7411 BV Deventer, website
In de buurt
Deventer is één van de oudste steden van Nederland die al in de 9e eeuwse archieven van het Bisdom Utrecht voorkomt, en heeft daarmee een rijke historie. Met zijn ruim 80.000 inwoners ligt de stad aan de oevers van de IJssel in de provincie Overijssel. Net als buurstad Zutphen (15 km verderop over de provinciegrens in Gelderland) maakte Deventer in de Middeleeuwen deel uit van het Hanzeverbond en was daarmee een Hanzestad.
Een deel van de stad is een beschermd stadsgezicht en is al een bezienswaardigheid op zich. Verder zijn er in de stad honderden monumenten, te veel om op te noemen. We noemen er een paar: De Brink, het langgerekte centrale plein met het Waaggebouw op een steenworp afstand van biercafé De Heks, de Lebuïnuskerk, de Oude Mariakerk, de Broederenkerk, de Grote Synagoge, het Stadhuis van Deventer aan het Grote Kerkhof, de Proosdij, de 19e eeuwse Bolwerkmolen (aan de overkant van de IJssel, neem het pontje) en de neo-renaissancistische watertoren.
Jaarlijks vinden er twee grote evenementen plaats in Deventer: de Deventer Boekenmarkt op de eerste zondag van augustus, Europa's grootste boekenmarkt, en het Dickens Festijn in het weekend voor kerstmis.
Onze eigen tips: overnacht in Het Waterhuis, ga shoppen in Kringloopwarenhuis Het Goed of Kringloop De Cirkel (even verderop), eet een Deventer koek, drink een biertje in het proeflokaal van DAVO Bieren (uiteraard later meer daarover) of in de horecagelegenheid van het Vogeleiland Deventer en sla ook een bezoek aan de Fooddock Deventer in de haven niet over voor een hapje eten of drinken.