Over DAVO Bieren
DAVO Bieren werd opgericht in 2012 door vier vrienden en kan worden getypeerd als een echte craft brouwerij in de geest van de craft beer revolution (die overigens geen lid is van Craft Brouwers Nederland). Van het brouwen in potten en pannen en het opschalen van hun bieren als brouwerijhuurder, openden ze in 2016 hun brouwerij/brewpub aan de Sluisstraat in het Van Zijthoff-complex, een historisch pand dat van de gemeente Deventer wordt gehuurd en waar vroeger een molenmakerij, machinefabrieken en een automuseum waren gevestigd. Hier kun je ook een hapje eten en in de shop is er genoeg te koop. En als je nog niet DAVO-moe bent, kun je aan het einde van het jaar naar Arnhem. Dan en daar wordt namelijk een tweede brewpub geopend. Arnhem, here we come!
De vier vrienden zijn er nog steeds, maar het team is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 20 jongens en nu ook meiden. Op de website stellen zes van hen zichzelf voor en wat opvalt is dat iedereen een CEO is. Een CFO ontbreekt of beweegt zich op de achtergrond. Een paar alles- en nietszeggende quotes: 'Een maand per jaar rondreizen om inspiratie op te doen voor nieuwe recepten, dat ga ik nog een keer doen!' (de brouwer), 'Je kent ‘m ongetwijfeld. Die extra grote boodschappentas met daarin een verzameling plastic tassen die zich met de tijd blijft vermeerderen door het onvermogen vast te houden aan de stap die je jezelf voor beloofde te zijn' en 'Houdt ervan om mensen eens goed vast te houden, soms net iets te lang'.
Bij binnenkomst vind je de brouwerij aan de rechterkant en de industriële brewpub aan de linkerhand. Dat is als je bij de hoofdingang bent binnengekomen. Je kunt ook via de biertuin/terras naar binnen. Dan is links rechts en rechts links. Nu nog wel, want er schijnt gedoe te zijn met de gemeente en de buurt over deze biertuin. Tenminste, dat hoorten we in de bierwandelgangen van Deventer. Het zou toch zonde zijn als deze biertuin moeten sluiten.
Waar komt de naam DAVO vandaan? Het is geen suffe afkorting van de eerste letters van de (voor)namen van de vier oprichters. Met Arnoud, Marijn, Jos en Frits kom je niet tot DAVO, maar slechts JAMF of MAJF of iets dergelijks. Het is ook geen verwijzing naar de plaatselijke voetbalvereniging of de lokale uitgeverij. Niets van dat alles. DAVO verwijst naar de historische Deventer figuur Davo, die volgens de overlevering de dappere metgezel van Lebuïnus was, die lang geleden Deventer stichtte. Daar moet je wel even verder voor zoeken, want op de website van de DAVO-boys is deze informatie niet vindbaar.
Van de 12 taps in de brewpub dronken wij een Indie IPA (India Pale Ale, 7,5%), een Surf Ale (American Wheat Ale, 6,4%), een Road Trip (Easy Tripel, 8,5%) en een Darkness (Dubbel, 7,5%). Overigens komen niet alle bieren uit de taps. Er zijn ook taps voor bevriende brouwers dan wel zakelijke partners. Zo is er één tap gereserveerd voor Maes Pils van Alken Maes, dat weer onderdeel uitmaakt van Heineken.
Contact: Sluisstraat 6, 7411 EG Deventer, website
In de buurt
Deventer is één van de oudste steden van Nederland die al in de 9e eeuwse archieven van het Bisdom Utrecht voorkomt, en heeft daarmee een rijke historie. Met zijn ruim 80.000 inwoners ligt de stad aan de oevers van de IJssel in de provincie Overijssel. Net als buurstad Zutphen (15 km verderop over de provinciegrens in Gelderland) maakte Deventer in de Middeleeuwen deel uit van het Hanzeverbond en was daarmee een Hanzestad.
Een deel van de stad is een beschermd stadsgezicht en is al een bezienswaardigheid op zich. Verder zijn er in de stad honderden monumenten, te veel om op te noemen. We noemen er een paar: De Brink, het langgerekte centrale plein met het Waaggebouw op een steenworp afstand van biercafé De Heks, de Lebuïnuskerk, de Oude Mariakerk, de Broederenkerk, de Grote Synagoge, het Stadhuis van Deventer aan het Grote Kerkhof, de Proosdij, de 19e eeuwse Bolwerkmolen (aan de overkant van de IJssel, neem het pontje) en de neo-renaissancistische watertoren.
Klik hier om verder te lezen over onze tips over Deventer...