Cambrinus, Zutphen

Over Cambrinus

Stadsbrouwerij Cambrinus, voorheen bekend onder de naam Hanzestadsbrouwerij, zit alweer sinds 2006 op de Houtmarkt in Zutphen en is zo'n beetje de enige spot in Zutphen met een goed bierassortiment.  Cambrinus presenteert zichzelf als een grand café en dat wordt ook waargemaakt. Je kunt er aan de bar zitten of aan tafeltjes, in de kelder is een authentiek middeleeuws proeflokaal met gewelven en als de zon schijnt kun je buiten op het terras zitten. Het grote pronkstuk van Cambrinus vind je echter achter in de zaak, de koperkleurige brouwketels, die nu eens voor een keer niet achter glas zitten, maar die je bijna kunt aanraken.

In deze ketels maakt Cambrinus zijn eigen bieren (voor een beschrijving zie hieronder), die zowel van hoge lage gisting kunnen zijn, maar geen van allen worden gefilterd of gepasteuriseerd, waardoor de smaken van de gebruikte ingrediënten in volle glorie behouden blijft. Cambrinus heeft vier bieren in het assortiment die het gehele jaar door gebrouwen worden en ook verkrijgbaar zijn: Liesje (blond, 6,5%), Broedertje (dubbel, 8,0%), Droge Nap (tripel, 9,5%) en Magistraat (barley wine, 12,5%). Daarnaast is er ook een serie seizoensbieren, zoals de Hanzebock (dubbelbok, ondergistend, 8,8%), Witte Wolf (witbier, 5,3%), Lipica (weizen, 5,3%), Ooktoberfest (Märzen, 4,8%), Robert (zwaar blond, 8,5%), SjoS (urtyp pilsener, 5,2%) en Torenwolf (Irish red ale, 5,2%).

Deze huisbieren worden getapt uit de 18 tapkranen, die worden aangevuld met verschillende gastbieren. Voor die laatste kwamen wij natuurlijk niet. Wij kwamen voor de huisgebrouwen bieren die nergens anders verkrijgbaar zijn en alleen bij Cambrinus worden getapt. Je kunt bij Cambrinus niet alleen terecht voor een biertje, je kunt er ook lunchen en dineren, maar rondleidingen, proeverijen en high beers behoren tot de mogelijkheden. Een noviteit zijn de twee zelftapwanden met elk 8 taps. Voor een vooraf afgesproken bedrag kun je hier zelf je bier tappen. En geen nood, als je het bedrag bereikt hebt, kun je gewoon nog extra saldo bijkopen.

Cambrinus doet ook mee - hoe kan het ook anders - aan de jaarlijkse Nationale Bokbier Dag, het grootste bierevenement in Nederland. Wij waren er ruim een week voor dit evenement die op 7 oktober jongstleden plaatsvond. Maar noteer alvast in je agenda: zondag 13 oktober 2019. Minimaal één keer in je leven moet je hier geweest zijn en ervaren wat het is om bijna platgedrukt te worden in de smalle straten van het uitpuilende Zutphen op weg naar je eerste of laatste bokbier.

In het bibberende nazomerzonnetje op het terras dronken wij een naar onze smaak iets te zoete en donkere Liesje, een prima in orde Broedertje, die we aftopten met een koude Magistraat van maar liefst 12,5% die met de handen opgewarmd moest worden.

Adres: Houtmarkt 56 B, 7201 KM Zutphen, website

In de buurt

Follow the Beer ten voeten uit: wij liepen van Deventer naar Zutphen om bij Stadsbrouwerij Cambrinus. Vanaf het centrum liepen we over het Pothoofd langs het Fooddock naar de Zutphenseweg die je naar de A1 brengt. Daar ga je onderdoor en vervolgens vermijdt je de drukke N348, maar je probeert zoveel mogelijk langs de IJssel te lopen. Dat voert je langs prachtige boerderijen en over een dijkje waar je een paar keer over een hekje moet klimmen. Niet helemaal toegestaan gegeven het bord Verboden Toegang Artikel 461 Wetboek van Strafrecht, maar een kniesoor die daar op let. Aan het einde van het dijkje begint de IJssel te kronkelen. Het is raadzaam om dan de N348 weer over te steken en door Gorssel te wandelen, een leuk dorp waar je best een kop koffie met koek kunt drinken bij Zo en Nu. Na Gorssel liepen we enige kilometers langs de N348, een weinig inspirerend stuk, maar vlak voor Eefde draait de weg naar rechts. Wij liepen rechtdoor richting Eefde en kwamen via de Eefdese Brug en de Deventerweg de stad binnen.

Zutphen is een stad met een kleine 40.000 inwoners die in de provincie Gelderland aan de IJssel ligt. De geschiedenis van Zutphen gaat meer dan 1.700 jaar terug en die gaat van Germaanse nederzetting tot een belangrijk machtscentrum rond 1000 na Christus en een succesvolle handelsstad rond 1300 na Christus. Aan het einde van de 12e eeuw kreeg Zutphen stadsrechten en werd het ook een Hanzestad.

Er is veel te zien en te beleven in Zutphen dat ook wel de Torenstad wordt genoemd. Dat is een verwijzing naar een aantal nog bestaande torens, zoals de Drogenapstoren, de Wijnhuistoren, de Bourgonjetoren en de Berkelpoort. Daarnaast zijn er volop kerken (o.a. Walburgiskerk, Broederenkerk), pleinen (o.a. Groenmarkt, Houtmarkt, Zaadmarkt) en diverse statige panden.