Birrificio Finalese, Finale Ligure

Over Birrificio Finalese

Birrificio Finalese is een brewpub in het centrum van Finale Ligure Marina. De brouwerij opende haar deuren in juli 2012 en maakt onderdeel van B&B Tre Agavi (zelfde website). Vanaf € 60,00 kun je hier een kamer met een tweepersoonsbed huren voor twee personen. De brouwerij/brewpub bevindt zich op de begane grond en de B&B op de verdiepingen daarboven. Hiermee is het dus eigenlijk een BB&B (Bed, Breakfast & Brewery). De brouwinstallatie is zichtbaar vanaf achter glas vanuit de brewpub en brouwmeester Piere Cavalleri liet ons met zichtbare tegenzin een paar foto's in de brouwzaal maken. Brouwers hebben nu eenmaal liever geen bezoekers in hun brouwzaal, dit in verband met de hygiëne. Dat valt natuurlijk alleen maar te prijzen.

De brewpub met zijn 5 taps gaat net als elders in deze contreien van Italië pas om 6 uur 's avonds open. Dat is een goed Italiaans gebruik: om 6 uur is het tijd voor een aperitivo. Bij Birrificio Finalese betekent dit een glas bier (piccola: € 3,00, media: € 5,00) die vergezeld gaat van wat kleine hapjes.  Wij dronken er een Blonde Ale (4,5%), een American Summer (5,5%), een ESB (5,5%), een Weiss (Hefeweizen, 5,0%) en een Scotch Ale (6,6%).

Adres: Via Garibaldi 39, 17024 Finale Ligure, Liguria, Italië, website

In de buurt

Finale Ligure wordt in de toeristische boekjes omschreven als een aantrekkelijke badplaats aan de Italiaanse bloemenrivièra in de provincie Savona van de prachtige vakantiestreek Ligurië. Tot zover de superlatieven. Je moet dit natuurlijk met een flinke korrel zout nemen. De waarheid is dat Finale Ligure een gemeente is in Italië met iets minder dan 12.000 inwoners, dat het inderdaad aan de kust ligt, dat het een badplaats is en dat het onderdeel is van de Italiaanse bloemenrivièra in de provincie die weer onderdeel uitmaakt van de streek Ligurië.

Maar (er is altijd een 'maar') dan nu de korrel zout: als je van lelijke gebouwen en veel beton houdt, is Finale Ligure je plek. Het grootste gedeelte van het strand is naar goed Italiaans gebruik verpacht aan horecaondernemers waar je toegang voor moet betalen. De publieke delen zijn zo klein dat je ze met een vergrootglas moet zoeken. En als je dan eindelijk op het strand bent, kom je bij je tewaterlating er achter dat het zand verandert in kiezels waardoor je min of meer verplicht bent om van die debiele strandschoentjes te dragen. Nee, vergeleken met Finale Ligure zijn Scheveningen en Zandvoort van een ongekende schoonheid met hun openbare zandstranden.

Toch een paar tips. Finale Ligure bestaat eigenlijk uit drie delen en daarvan is het landinwaarts gelegen Finalborgo de meest aantrekkelijkste en Finalmarina met zijn strand de minst aantrekkelijke. Finalborgo: een kasteel, een oude toegangspoort, kerken, en leuke straatjes en winkeltjes. Finalmarina: zon, strand, zee en 's avonds natuurlijk de passeggiata op de boulevard. De Sir Arthur Craft Beer Bar (Via C. Colombo 36) was gesloten in verband met een verbouwing. In Finalpia kun je een bier drinken bij Al Vecchio Mercato (Via Molinetti, 8b), ook wel Zum Alten Markt genoemd. Handig voor de Duitse toeristen die zin hebben in bier en pizza.