A la Mort Subite, Brussel

Over Mort Subite

In een café met de naam A la Mort Subite, wat zoiets betekent als 'op de snelle dood', voelen wij ons natuurlijk al snel thuis. Het is niet het gelijknamige bier dat deze snelle dood veroorzaakt, maar de naam verwijst naar een dobbelspelletje dat meer dan een eeuw geleden in het café - toen nog het 'La Cour Royale' geheten - werd gespeeld: pietjesbak of zoals het nu heet '421'. De verliezer werd de dode - 'la mort' genoemd en als de tijd drong speelde men nog snel een allerlaatste potje wat 'la mort subite' opleverde. Dit was voor de eigenaar aanleiding om zijn café de huidige naam te geven, net als gueuzebier.

Het is goed toeven bij A la Mort Subite. Het interieur is verbluffend en de Mort Subite komen er snel en rap en in verschillende variëteiten: kriek, faro, perzik en lambic wit van het vat en gueuze op gist en framboos van de fles. Er zijn ook nog andere bieren van andere brouwerijen, zoals Maes pils, Palm, Grimbergen en Ciney, maar je zou wel gek zijn als je die zou bestellen en de Mort Subites links zou laten liggen. En bij je bier neem je natuurlijk op zijn Belgisch, of beter gezegd op zijn Brussels, een degustatie. Ook dat is een must.

De Mort Subite bieren komen sinds 1970 van brouwerij Mort Subite (voorheen: De Keersmaeker) in Kobbegem in de gemeente Asse. In dat jaar nam de brouwerij het café in Brussel, inclusief geuzestekerij, over van de gebroeders Vossen. Ook de Keersmaeker bleef niet zelfstandig, maar werd onderdeel van Alken-Maes, dat sinds 2008 onderdeel is Heineken.

Wij dronken er een Kriek (4%, zoet/lichtzuur, blend van jonge en oude lambic, verse krieken) en een Gueuze op gist (4,5%, zoetzuur of zuurzoet, jonge en oude lambic met tarwe).

Adres: Warmoesberg 7, B-1000, Brussel, website

In de buurt

A la Mort Subite ligt een paar straatjes verder van het overbekende Delirium Café, een plek die stampvol met toeristen zit en die je dus beter kunt mijden. Dat doen wij wel in ieder geval. Andere tips in de buurt: het Theatre Royal des Galeries, het Museum voor Brieven en Manuscripten, het Belgisch Stripmuseum en de bierwinkel Beer Planet.