Onze waardering:
Over De Koperen Ster
Met De Koperen Ster naar Kompaan in Den Haag was ons bericht van een paar weken geleden. In dat bericht kondigden we het al aan. Natuurlijk zijn we ook al bij De Koperen Ster in Enschede langs geweest. Natuurlijk. Dat spreekt voor zich. Een ontmoeting in Toscane (Italië) groeide uit tot een vriendschap en natuurlijk ook tot een bezoek aan de brouwerij die eigenlijk een destilleerderij is. De Koperen Ster opende in 2015 haar deuren. Eén van de eigenaren Oliver Meckler ("der Ollie") heeft een lange geschiedenis in de drankenbusiness. Hij volgde in het Duitse Geisenheim (Hessen) de opleiding Getränketechnologie, maakte wijn in Zuid-Afrika, brouwde en brouwt bier in Nederland en is nu het whiskypad op gegaan. Een slimme zet, want de biermarkt is inmiddels wel verzadigd, maar de whiskymarkt is nog vrijwel onontgonnen. Dat kan nog niet fulltime, onderwijl is hij werkzaam bij een Amerikaans bedrijf dat over de hele wereld bierfilterinstallaties verkoopt. Het grootste talent van Der Ollie is echter zijn mond, daar ratelt in rap tempo onvervalst en aan één stuk Duits-Nederland uit. Daar waar Der Ollie praat, is het Karin Meijsen, die Bedrijfskunde studeerde in Leiden en nog immer twee dagen in de zorg werkt, die rustig op de achtergrond de whisky stookt. En daar is ze heel secuur en strikt in, hij mag er niet bij zijn als zij haar werk doet.
Sindsdien is het bier een bijzaak. En dat geeft niet. De Koperen Ster is in het bezit van een microbrouwerij van 100 liter voor het geven van workshops. In 2015 werden er brouwketels aangeschaft waarmee op één dag 2.500 liter kan worden gebrouwen, dat vooral wordt gebruikt als basis voor de whisky. Er wordt ook in opdracht voor andere brouwerijen gebrouwen, waaronder Crazy Black Cat.
Adres: Het Wolbert 23B, 7545 WK Enschede, website