Fooddock, Deventer

Onze waardering:

Over Fooddock

Voedselfetisjisten, maar ook bierliefhebbers en vooral diegenen die van beiden houden uit de Driestedenhoek-regio hoeven niet meer ver weg te reizen, maar kunnen hun culinaire behoeftes om de hoek bevredigen. Sinds 2015 is namelijk de eerste foodhal buiten de Randstad gevestigd en wel in een voormalige graansilo in het oude havengebied van Deventer. Het oude havengebied is enorm dynamisch. Hier gebeurt echt van alles. Vergelijk het maar eens met de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

Om de roestige charme te behouden zijn de voormalige zaadkokers in de Zwarte Silo -zoals het pand beter bekend staat- bijvoorbeeld niet geverfd, maar het pand is wel voorzien van degelijk sanitair, in de vroegere paardenstal, en comfortabele vloerverwarming. De wand van de laatste van de drie hallen waar het gebouw uit bestaat is voor de helft vervangen door glas; een duidelijke esthetische verbetering die de bezoekers een adembenemende doorkijk op de haven biedt, waardoor het industriële karakter van het gebied dubbel zo hard binnenkomt. Om precies die reden zijn ook de deuren van de nooduitgangen van glas.

Bij Fooddock kun je kiezen uit tien vaste restaurants. Het aanbod van Fooddock, zoals de hal heet met een kwinkslag naar het Havenkwartier, varieert van Oud-Hollandse balkenbrij tot Arabische tapas en Thais Soulfood. Zo zijn daar op dit moment Afrika Massala met exotische Afrikaanse lekkernijen, Damaskus met healthy salades en snacks, De Groene Sjef met lekkere vegan gerechten, Hang Loose met lekkere cocktails, de Kitchen Queen met koninklijk lekkere noodles, Pub Grub met pub- en confortfood, YOF met ziuivel en zoet, frozen yoghurt en andere lekkernijen en de YOF Bakery. Fooddock houdt het midden tussen de razend populaire, strakke Foodhallen in Amsterdam en de rauwe, industriële Fenix Food Factory in Rotterdam. Fooddock zit daar tussen in.

Dan het bier want daar komen we tenslotte voor. Daarvoor moet je bij de centrale bar zijn. Daar stroomt het bier uit 9 tappunten die voor een groot deel  zijn ingepikt door vrije brouwer Gulpener: Gulpener Ur-Pilsener (5,0%), Gulpener Ur-hop (6,0%) en als specials de Havenmeester (Vienna/lager, 7,5%,  speciaal gebrouwen voor Fooddock), de Gulpener Quadrupel (10%), de Gulpener Vintage Wintervrund (8,5%) en de Gulpener IJsbock Sour (10,3%). De overige 2 taps waren gereserveerd voor T.I.T.S. (Three Idiots Tripel Spiced, 9,5%) van brouwerij Frankendael uit Amsterdam en de James Blond (blond, 6,0%) en nog een bier van de lokale Bronkhorster Brewing Company. Op de virtuele flessen- en blikkaart staan nog een heel aantal bieren, van onder andere DAVO en Stanislaus. Om daarvoor een goed overzicht te krijgen, moet je wel over de bar hangen, want een fatsoenlijk bierkaartje zit er niet in bij Fooddock. Toch jammer. Lekker eten en dan zo weinig aandacht voor je bierkaart.

 

 

Adres: Havenkwartier, Zuiderzeestraat 2, 7411 MC Deventer, website

In de buurt

Dat Fooddock juist in het Havenkwartier van Deventer zijn plek heeft gevonden, is geen toeval. Ooit was het plan om alle industriegebouwen in dit voormalige bedrijvengebied plat te walsen en in te wisselen voor ‘hoogwaardige stadsvilla’s. Dat betekende ook dat nog bestaande grote, bedrijven in het gebied opeens moesten voldoen aan strengere eisen. Dat leidde tot protest waardoor de grootscheepse herinrichting van tafel ging.

Nu geldt in dit gebied het zogenaamde Vlaamse Model: veel loslaten, weinig vastleggen en vooral: laat ontwikkelingen afhangen van de vraag van het gebied. Het Havenkwartier is nu een broeinest van meer dan 90 onderneminkjes, van kunstenaars tot ontwerpbureaus, maar ook horeca. We geven een paar tips: Dok H20, een horecagelegenheid voor lunchen, feesten, vergaderen, (zakelijke) evenementen, La Bottega, trattoria en espressobar, PIKNIK, zomerbar met muziek, drankjes en hapjes, Theater Gajes, een straattheatergezelschap en Theaterschip/Huis voor de Amateurkunst, een theaterschool voor jongeren met optredens.