Beergarden, Den Haag

Onze waardering:

Over de Beergarden

The Beergarden is gevestigd in de kelders van het Oude Stadhuis van Den Haag dat stamt uit 1564. dit gebouw bestaat uit twee gebouwen en een toren, die tussen de 16e en 18e eeuw zijn gebouwd. Het stadhuis zelf is gebouwd in de Renaissancestijl en werd in 1733 uitgebreid met een grote vleugel in de Lodewijk-XIV-stijl. In deze kelders bevonden zich vroeger de rechtbank en de kerkers van de stad. Tegenwoordig bieden deze plaats aan  een sociëteit annex expositieruimte en nu dus ook aan The Beergarden.

The Beergarden biedt een combinatie van voedsel en drinken, of zoals ze dat zelf noemen sophisticated organic junkfood en beer. Bij junkfood moet je denken aan burgers, hot dogs en andere snacks. Wij kwamen echter voor het bier. Het bierassortiment omvat ruim 100 bieren, waarvan 12 op tap en de rest van fles of blik. Het aanbod wisselt snel en in de beste traditie van de moderne craft beer tenten kun je de online bierkaart eigenlijk meteen weer vergeten. Die was al verouderd op het moment dat ie online werd gezet. De indeling laat hier ook nog wel wat te wensen over. Zo is Blonden Dark ineens een bierstijl, evenals Trappist (Orval, Zundert 8) en Saisson met dubbel s. Verder ontbreken de alcoholpercetages op de bierkaart en dat is eigenlijk wel een doodzonde.

De bierkaart begint met Grolsch pilsener en Kornuit pilsener, wat meteen het bestaan van een brouwerijcontract doet vermoeden. Grolsch kom je ook verder op de kaart nog tegen met onder ander Grolsch Kanon (10,0%) en Grolsch Weizen (onder de White Beers). Niet getreurd, gelukkig is er ook volop ruimte voor kleine brouwerijen, zoals Poesiat & Kater (Amsterdam), brouwerij 't IJ (Amsterdam), Kompaan (Den Haag), brouwerij Noordt (Rotterdam), Oedipus (Amsterdam), brouwerij De Molen (Bodegraven), Bird Brewery (Amsterdam) en de zielloze brouwerij De Prael uit Amsterdam (Oudezijds en Houthavens) en Den Haag.

Wij dronken er een Limoncello Weizen (5,0%, Hefeweizen) van brouwerij 't Uiltje uit Haarlem en een  Muuke #009 Bacchus Bierchus Wine Must Pale Ale (Italian Grape Ale, 6,0%) van Poesiat & Kater uit Amsterdam.

Adres: Kerkplein, 2513 AX Den Haag, website

In de buurt

The Beergarden is gevestigd in de kelders van het Oude Stadshuis van Den Haag op het Kerkplein met de Grote Kerk en de Haagse Toren. De Grote of Sint-Jacobskeerk is een kerkgebouw uit de late middeleeuwen. Het behoort met het Binnenhof en de Abdijkerk van Loosduinen tot de oudste gebouwen van Den Haag. De graven van Holland speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de kerk. Tegenwoordig wordt de kerk hoofdzakelijk gebruikt voor culturele doelen zoals orgelconcerten of evenementen zoals beurzen. Daar waar de kerk eigendom is van de Protestantse Kerk, is de kerktoren eigendom is van de gemeente Den Haag. De Haagse Toren, al eeuwenlang hét herkenningspunt van de stad,  kun je ook beklimmen. Met zijn 288 treden, 92,5 meter hoogte en het mooiste uitzicht over Den Haag geeft deze unieke zeskantige toren je een mooi uitzicht over de stad en omstreken waarbij je in de voetstappen van Christiaan Huygens, Vincent van Gogh, en zelfs Napoleon treedt.

Als je vanaf het Kerkplein in westelijke richting loopt, kom je op de Gravenstraat en vind je na honderd meter de H&M Bonneterie aan je linkerhand en aan je rechterhand de oude ingang van de beroemde Passage, het oudste nog bestaande winkelcentrum van Den Haag. Even verderop kom je op het Buitenhof, een plein dat recht tegenover de Hofvijver en het Binnenhof ligt. Het Buitenhof was in vroeger tijden omgracht en ommuurd en had slechts twee toegangen, de Gevangenpoort en de Halstraat, een straatje dat het Buitenhof met Dagelijkse Groenmarkt verbindt. In 1814 kwam er een derde toegang toen de Gravenstraat werd aangelegd. In 1885 werd de Passage gebouwd en ontstond er nog een toegang.  In 1923 werden de bebouwing aan de kant van de Hofvijver afgebroken en kreeg het plein een meer open karakter.

Op biergebied is er op loopafstand van The Beergarden ook van alles te beleven. We geven een paar tips: The Fiddler/Animal Army, Huppel the Pub, de Hoppzak, Haagsche Broeder en Brody's American Taphouse.