Vivat Factory, Lille

Onze waardering:

Over Vivat Factory

Het is soms wat verwarrend in Frankrijk. Soms is een brasserie een restaurant en soms is een brasserie een brouwerij. Als we Wikipedia mogen geloven - en dat mag je nooit geloven - stamt het woord brasserie af van het Duitse Brauhaus, een plek waar je vroeger het gebrouwen bier ter plekke kon drinken. Je zou dat kunnen vergelijken met het tegenwoordige brouwcafé of brewpub zoals de jongens en meisjes van de craft beer revolution zo graag willen zeggen. Het verhaal wil dat het concept 'brasserie' in de Elzas-streek een eigen leven ging leiden en ook zonder brouwerij een brasserie bleef of werd. En dat concept werd naar Parijs gebracht. De brasserie, een brouwerij die geen brouwerij is en zelfs niets met bier doet, was geboren. Sommigen beweren zelfs dat het studentikoze woord 'brassen' hiervan is afgeleid. Als we Wikepedia tenminste willen of kunnen geloven.

Waarom vertellen we dit eigenlijk? Vivat Factory presenteert zichzelf als een brasserie. Dus waar hebben we het nu over? Over een brasserie of over een brasserie? Waar zijn we nu weer beland?  In wat voor Lost in Translation bevinden we ons nu weer? Follow the Beer heeft dit keer voor een keer niet het beer gefollowed, maar liep toevallig tegen deze lokaliteit aan. Verwarring alom dus.

Daar gaan we. Vivat is zowel een brasserie, als een bar/restaurant, als een factory. We beginnen bij de brouwerij. Daar zijn we dus niet. De Brasserie Historique de l'Abbaye du Cateau staat namelijk niet in Lille, maar in het historische hart van Cateau Cambrésis, op de plaats van de voormalige l'Abbaye de Saint-André. Deze brouwerij opende haar deuren in 2004en brengt bieren onder de Vivat op de markt. We noemen er een paar: Vivat Blonde, Vivat Triple, Vivat Ambrée Bio, Vivat Session IPA, Sour Ale, Pink is the new White, Vivat Bière d'Hiver, Vivat.fusion Wild Craft Beer, Vivat Printemps en Vivat Quadruple. Ook brachten ze wat collabs uit met onze brouwerij De Molen, zoals een Imperial Stout, een Armagnac Barrel Aged Stout, een Bourbon Barrel Aged Stout en een Cognac Barrel Aged Stout. Laten we maar gokken dat deze bieren in Frankrijk werden gebracht en in Bodegraven op houten vaten werden gerijpt. Dat is een vrij veilige aanname.

We zijn ook niet bij de Vivat Bar/Restaurant die zich op dezelfde plek bevindt als de brasserie. Een brasserie met een brasserie als het ware. Nee, we zijn in de recent geopende Vivat Factory in Lille, een restaurant met een 'warme, trendy sfeer in een neo-industriële omgeving', zoals ze dat zelf zeggen. Met een menukaart en bierkaart van 'hier en elders'. Kortom, de eigen Vivat-bieren aangevuld met van alles en wat. Wij dronken er een Orval en een Vieux Ville Blonde Triple van Brasserie des Sources.

Adres: 3 Place Gilleson, 59000 Lille, Frankrijk, website

In de buurt

De Vivat Factory bevindt zich in de wijk Vieux Lille, die we al hebben beschreven bij de nabijgelegen bierspots La Capsule Craft Beer Pub en Beerstro. Dus neem daar vooral ook een kijkje.

Wij beperken ons hier tot de Cathédrale Notre-Dame de la Treille, een imposante neogothische kathedraal die werd opgericht tussen 1897 en 1947. De gevel van het gebouw zou anders doen vermoeden, maar de gevel, een artistiek meesterwerk, dateert van 1999 en werd ontworpen door Pierre-Louis Carlier en Peter Rice. Naast de kathedraal staat een klokkentoren uit 1874, Le Campanile. Op het voor de kathedraal gelegen Place Gillison kun je lekker op het terras. Dit is één van de betere pleinen van Lille, veel rustiger dan de toeristische pleinen, het Place du Théatre en het Place du Général de Gaulle, bij de Vieille Bourse de Lille die je beter kunt vermijden. Die kun je het beste vergelijken met het Leidseplein en het Rembrandtplein in Amsterdam. Geen plekken waar je lang wilt zijn.