Thuisbrouwen

Is het moeilijk om zelf bier te brouwen? Nee! Maar het vergt wel de juiste apparatuur, oefening en (basis)kennis. Regelmatig brouwen wij ons eigen bier. Juist door het zelf thuis brouwen maak je alle aspecten van het brouwen van heel dichtbij mee en leer je wat er allemaal gebeurt tijdens het proces van graan tot bier. Waarom breng je de granen niet direct aan de kook, wat voegen de verschillende ingrediënten toe aan de uiteindelijke smaak van het bier en hoelang duurt het voordat je het eigen brouwsel kan proeven? Om te kunnen vertellen over alle (smaak)aspecten van bier is zelf brouwen een must vinden wij!  Gedurende het brouwproces ervaar je bijvoorbeeld wat een bier zuur maakt, waarom sommige bieren meer body hebben dan andere, hoe het komt dat het alcoholpercentage bij het ene bier hoger is dan het andere, hoe de kleur van bier ontstaat etc etc! Hieronder een korte impressie van ons brouwproces! 

Schroten

Schroten is het malen of pletten van mout. Vroeger gebeurde dat op een moutmolen.  Om bier te kunnen brouwen is het nodig om de gebruikte moutkorrels te breken, een moutkorrel is namelijk vrij hard. Door de korrel te breken kan het daarin aanwezige zetmeel beter oplossen in het brouwwater. Het zetmeel kan dan vervolgens worden afgebroken tot suiker die de gist weer omzet tot alcohol.  Het is bij het schroten belangrijk dat het kaf heel blijft. Uit het kaf komt namelijk als het fijn vermalen is veel tannine vrij, dat het bier een wrange, bittere smaak geeft. Verder is het kaf ook van belang tijdens het filteren van het wort. Het zetmeel moet wel zo fijn mogelijk verdeeld worden, want dan lost het beter op. Mout wordt daarom niet fijn gemalen, maar heel grof gemalen of met speciale walsmolens (schrootmolens) platgewalst. Dat proces noemt men schroten.

Maischen

Filteren en spoelen

Filteren en spoelen

Filteren en spoelen

Koken

Koelen

Koelen

Gisten