Locus Publicus, Delft

Over Locus Publicus

Locus Publicus opende haar deuren in 1978 en was daarmee één van de eerste cafés in Nederland waar je (Belgisch) speciaalbier kon krijgen in het Nederlandse pilslandschap van de jaren zeventig en tachtig.  Een oud-gediende dus die zich prima staande houdt tussen al het craft beer geweld van de laatste jaren. Locus heeft 13 bieren op tap, waarvan 5 vast en 8 wisselend, en rond de 200 bieren op fles. Keuze genoeg dus. De focus ligt nog heel erg op België, maar gelukkig is er ook nog - beperkt - aandacht voor Nederland, Duitsland, Engeland, Ierland, de VS en zelfs Frankrijk.

Onze tips van de bierkaart: het Delftse Kuytbier (5,5%, kuitbier) dat door Bierhistorie Delft bij Klein Duimpje uit Hillegom wordt gebrouwen, de Belzebuth van brouwerij Grain d' Orge uit Hombourg (België, en geen Frankrijk zoals Locus Publicus op haar kaart beweert) en de ruime selectie van geuze-, kriek- en fruitbieren, zoals Cantillon en Oud-Beersel.

Omdat we ook kritisch zijn, ook een punt van kritiek: het is vaak druk en lawaaierig in dit smalle café en het personeel zou wat vrolijker mogen kijken. Bier is leuk en daar passen geen norse gezichten bij. Maar ach, het bier is goed, het terras in de zomer nog beter, dus we komen hier zeker terug.

Wij dronken er een Springhaver (6,5% met havermout, lentebier)) van brouwerij De Leckere uit Utrecht en een Herman (8%, zwaar blond) van de tap, het eigen huisbier van Locus Publicus dat in samenwerking met huurbrouwerij de Eem uit Amersfoort ergens in Nederland of België wordt gemaakt. Vanwege de drukte in het café konden we niet achterhalen waar het bier daadwerkelijk was gebrouwen, 

Adres: Brabantse Turfmarkt 67, 2611 CM Delft, website

In de buurt

De Brabantse Turfmarkt is een gracht en straat in het centrum van de stad. Hier werd in de 15e eeuw het turf de stad binnengebracht op platte schuiten die met een boom werden voortbewogen. Turf werd in die tijd onder andere gebruikt voor het stoken van het bier van de meer dan 200 bierbrouwerijen die er in die tijd in de stad waren en kwam vooral uit Brabant. De Gasthuisbrug is een rijksmonument, evenals de oude destilleerderij Nooit Gedacht. Verdere tips: Jazzcafé Be-Bop om de hoek en het jaarlijkse Delfste Bierfestival op de Brabantse Turfmarkt in augustus.