De Prael, Den Haag

Onze waardering:

Over De Prael Den Haag

De Prael opende in een ver verleden (2002) haar deuren in een pand aan de Helicopterstraat op een industrieterrein in Amsterdam-Zuid in de schaduw van het Olympisch Stadion. Met weemoed denken we nog weleens terug aan die tijden, maar die tijden zijn allang vervlogen. De Prael verhuisde in 2008 naar het centrum van Amsterdam naar de Oudezijds Voorburgwal waar inmiddels brouwerij, proeflokaal en winkel zijn gevestigd. In 2017 werd een tweede proeflokaal geopend in de Houthavens, De Prael Houthavens. En De Prael timmert ook dit jaar weer volop door, een heus franchisemodel werd uitgerold met plannen voor vestigingen in Den Haag, Utrecht en Groningen. De Prael Den Haag was de eerste die haar deuren opende in het voorjaar van 2018.

Veel veranderingen dus in het Prael-concern, zelfs de bieren (zoals Johnny, Willeke, Willy, André, Heintje) veranderden van naam. Één ding bleef hetzelfde: de mensen staan voorop. De Prael is een sociale firma die werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is zo in het centrum van Amsterdam, dat is zo in de Houthavens en dat is ook zo in Den Haag. Dat is de kracht van De Prael. Dat laten ze nooit los en zo hoort het ook!

De Haegsche Prael is nu nog enkel restaurant/proeflokaal, maar er zijn verregaande plannen om er ook zelf bier te gaan brouwen. Dat betekent dat de bieren nu nog uit Amsterdam komen, of 020 men in Den Haag placht te zeggen. De plek, onder de rook van de Energiecentrale, is in ieder geval fantastisch. De ruimte is groot(s) en straalt een beetje de sfeer uit van een grand-café, waardoor het bargedeelte een beetje op de achtergrond raakt. Met twee terrassen (voor- en achterkant) en veel vierkante meters binnen komen de medewerkers in ieder geval aan genoeg beweging op een avond.

Wij dronken er bieren als de Bitterblond (een Kölschachtig bier van 5,7%), de I.P.A. (een Engelse IPA van 6,5%), Aan Lager Wal (collab met Gulpener, 3,5%), de Mikstout (4,9%), de Code Blond (met Amsterdams regenwater, 5,7%), de Tripel (7,5%), de New England Style (New England IPA, 5,6%), de D.I.P.A. (dubbel IPA, 9,0%), de R.I.S. (Russian imperial stout, 8,7%), de Barley Wine (gerstewijn, 9,6%) en vast nog wel een paar meer.

Allemael naar De Prael. In Den Haag welteverstaan!

Adres: Esperantoplein 20, 2518 LE Den Haag, website

In de buurt

De Haegsche Prael is gevestigd in het Energiekwartier, ook wel Rond de Energiecentrale genoemd. Deze buurt is vernoemd naar de Energiecentrale, een gasgestookte centrale uit 1901 die elektriciteit levert aan het landelijk hoogspanningsnet en warmte aan het Haagse verwarmingsnet. De centrale is sinds 1999 eigendom van het Duitse E.ON en zal in 2024 uit productie worden genomen.

E.ON stelde in 2013 een gedeelte van de centrale, de voormalige turbinehal die al meer dan dertig jaar leegstond, beschikbaar ten behoeve van culturele producties.  Zo werden hier opnames gemaakt voor de film Zwartboek van Paul Verhoeven. En zijn hier Zaal 3 van het Nationale Theater en ook DCR, de culturele broedplaats van Den Haag en het Huis van Gedichten gevestigd. Ook in de buurt: de Regentenkamer (muziek, kunst en cultuur) aan de Cort Heyligersstraat 4, de Nieuwe Regentes (theater) aan de Weimarstraat 63 en Jazz en Blues Sociëteit Engels op de Koningin Emmakade 5b