Bier in Balans

We weten natuurlijk al lang dat bier bij sommige gerechten heerlijk kan smaken en soms zelfs onontbeerlijk is in een gerecht. Denk maar eens aan het stoofvlees van je moeder. Zij weet al lang dat een zoet, bruin bier hierin niet mag ontbreken. De laatste jaren is gebruik van bier in onze keuken in opkomst. Dit noemt men ook weleens 'bierpairing'. De kookboeken met bier zijn ook nauwelijks meer aan te slepen.

Iedere biersommelier heeft wel een boek geschreven met zijn of haar lievelingsgerechten waar een favoriet - en min of meer passend - bier bij wordt geserveerd. Daarbij gaat het vaak om vlees, kaas, worst, chocolade, aardappelen en zelfs oliebollen. Allemaal gerechten met veel calorieën en veel koolhydraten. Wij gaan het anders doen. Wij gaan voor bier in balans. Gerechten met weinig calorieën en weinig koolhydraten, passend in een gezonde levensstijl, maar wel met de fun van een goed glas bier. Follow the Beer. Maar dan wel in balans!

Oesters met Rodenbach Grand Cru

Follow the Beer is dol op oesters, zoveel moge inmiddels duidelijk zijn. Eerder pairden we Speciales Geay Oesters met de Cervisiam Salty Suprise. Wat heb je nodig ? Dat is heel simpel: oesters, oesters en nog eens oesters. En natuurlijk een oestermes om ze open te maken. Het klaarmaken is zo mogelijk nog simpeler, maar […]

Fruits de mer met 3 Monts Grande Réserve Triple

Schaal- en schelpdieren, schaal- en schelpdieren en nog eens schaal- en schelddieren. Van kreeft tot krab en van kokkels tot alikruiken, mosselen, scheermessen, garnalen of gamba’s.  Alles is mogelijk en niets is te gek. Wij kochten een kleine fruits de mer schotel (prefab) in een Franse supermarkt voor slechts € 5,00. Maar we waren dan […]

Mosselen met saffraan en Abba Mozes

2 kilo Zeeuwse mosselen Verse saffraandraadjes Wat groenten, zoals ui, knoflook, prei, wortel en selderij 1/2 theelepel kerriepoeder 1/2 chilipoeder Witte wijn, natuurlijk Italiaans Kookroom Laat de verse saffraansteeltjes een tijdje hebt laten weken in een beetje heet water. In het oorspronkelijke recept stond 5 minuten, maar daar hielden we ons natuurlijk niet aan. Wij […]

Oesters met Cervisiam Salty Surprise

Oesters dus. Een dozijn oesters. En een onmisbaar oestermes. Wij kozen voor de Speciales Geay oesters die we bij Simonis aan de Haven in Scheveningen kochten en die volgens het mooie meisje achter de kassa de beste zijn die je kunt kopen. Natuurlijk geloofden wij haar direct op haar woord. Waarom zou je mooie meisjes […]

Hollandse erwtensoep met Westmalle Dubbel

Voor een grote pan (in de onze kan maximaal 9 liter): 3 liter water 1.200 gram groen spliterwten (er bestaan ook gele spliterwten, dat is louter een kleurverschil, ze smaken hetzelfde als de groene; let op: we gaan voor dikke erwtensoep waarin je lepel rechtop blijft staan, zoals erwtensoep hoort, dus in tegenstelling tot de […]

Zeeuwse mosselen met Bersalis Tripel Oak Aged

2 kilo Zeeuwse mosselen (vooral geen mussels from Brussels natuurlijk) wortelen (handvol) 1 Spaanse peper 2 selderiestengels 2 uien Handvol spekjes (handvol) Witte wijn (natuurlijk uit Italië, wij kozen voor een Pecorino Terre di Chieti uit Emilia-Romagna, een licht aromatische wijn, mineralig en vol) Scheutje kookzuivel (light, 7% vet) Wederom supersimpel en superlekker. Snij en […]

Rode koolsoep met gember en Rauch bier

Een rode kool (600 gram) 2 uien 1 rode paprika rasp van 1 citroenschil 1 liter groentebouillon 2 eetlepels crème fraîche 2 centimeter verse gember 1 theelepel gemalen komijnzaad chilipoeder naar smaak Het is super simpel. Je snippert de uien en de knoflook. Daarna snij je de paprika in blokjes en verwijder je de stronk […]